Csillagvizsgáló Kartalon

Sok fiatalt sokkolni fog a dolog ( és igen, engem is sokkolt) Kiskartalon volt csillagvizsgáló!

1884-ben Podmaniczky Géza (1839.03.26-1923.08.26.) gondolt egyet, és Konkoly Thege Miklós unszolására felépítette a kiskartali birtokán a Csillagvizsgálót. Persze tudni kell, hogy műkedvelő csillagász (is) volt. Később ezen a helyen nagyon sok ifjú csillagász tanulhatott és dolgozhatott ezen a helyen. Meg kell említsem Wonaszek Antalt, aki szintén itt dolgozott. Ő tulajdonképpen a kartali csillagos eget kémlelte, megfigyelte a Napot , a Holdat és az üstökösöket, és az sem utolsó dolog, hogy a Jupitert és a Szaturnuszt is innen vizsgálta.

De Podmaniczky Géza hiába született Aszódon, valódi kartali virtussal bírt. Nem elégedett meg, egy “egyszerű” csillagvizsgálóval, kicsivel a csillagvizsgáló megépítése után létrehozott egy 35.000 kötetből álló könyvtárat is 1890-ben ! Azért érzem fontosnak kiemelni, hogy kartali virtussal bírt, ugyanis mind a csillagvizsgáló, mind a könyvtár létrejöttekor már 45-51 éves volt! Akkoriban a bárók tényleg azzal foglalkoztak, ahogy a filmekben láthatjuk: kártyáztak, konyakot ittak, vadászni jártak ( mondjuk azt ő is) , és mindenek előtt a politikáról beszéltek.

Ő viszont adni és alkotni akart. Ezt pedig ma sok helyen tanítják.

1922-es halálakor a csillagvizsgáló műszerei a ma ismert MTA-hoz (Magyar Tudományos Akadémia) kerültek, 1928-ben pedig a könyvtárban található kötetek is elkerültek innen, mégpedig a “Degenfeld könyvtárhoz”, ami a budapesti evangélikus egyház tulajdonát képezi.

Nem tudom ki hogy van vele, de a lelki szemeim előtt teljesen el tudnék képzelni egy kartali osztálykirándulást ide. Azóta mondjuk az épület átépítésre került.

De nem kell aggódni, egy dokumentum szerint ez az épület “Védett épített érték”.

Részlet a dokumentumból:

“Kis-Kartal puszta: hrsz.: 065, a Grassalkovich uradalom része volt, lakóházakkal, kastéllyal,
gazdasági épületekkel, csillagvizsgálóval. A kastélyt 1945 után lebontották. A víztorony jó
állapotú, a tájképnek fontos eleme. Áll még a kastély egy melléképülete, átépítve, és a
megfelelő állagú emeletes magtár. A volt cselédházak és az istállók nem képeznek jelentős
építészeti értéket. Helyi védelem alatt van a víztorony, a magtár és az átépített kastélyrész,
a parkjukkal.”

Forrás: http://www.kartal.hu/wp-content/uploads/2013/04/%C3%96r%C3%B6ks%C3%A9gv%C3%A9delmi_ht_kieg%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9s_2012

Szóval, fel a fejjel, különben nem látod a csillagokat! 🙂