Ütős interjú, avagy Poór Tibort faggattam a ping pongról

Pár hete konkrétan felrobbantottad a Kartaliak csoportot azzal, hogy megkérdezted, hogy ki mit szólna ahhoz, ha Kartalon is lehetne ping pongozni?

Te ping pong oktató vagy?

Nem vagyok oktató, viszont szeretem átadni azt, amit nekem sikerült megtanulnom. Az asztalitenisz eléggé összetett sport, a helyes mozdulatokat elsajátítani “segítség” nélkül nem lehet.

Mióta ping-pongozol? Páros Ping Pongozol vagy egyedüli ellenféllel játszol?

23 éve űzöm az asztaliteniszt egy szabolcs megyei kis községben Apagyon kezdtem el és 1-2 év kivételével a mai napig itt játszom, jelenleg NB2 osztályban. Az edzőm Oszlánszki László – Öcsi – tanította meg nekem az első mozdulatokat és a mai napig mellettem van, amit ezúton is köszönök neki! Ezt a sportot egyéniben és párosban is lehet játszani illetve a bajnokságban páros és egyéni mérkőzések vannak. Ez a szép benne, hogy csapatban vagyunk, de egyénileg kell hozzátenni a sikerért.

Mik a legjobb eredményeid?

Gyerekkoromban több alkalommal is voltam a legeredményesebb utánpótlás férfi versenyzője, diákolimpián 3.helyezet csapatban, ifjúsági top 12 első helyezett, több utánpótlás verseny első helyezettje. Felnőttként Budapesten illetve az Ország területein is több egyéni ill. páros versenyt is sikerült nyernem, az Országos BM bajnokságot több alkalommal is megnyertem csapatban és egyéniben is illetve a nemrégiben Pozsonyban megrendezésre kerülő Rendőr Európa Bajnokságon csapatban és párosban is 3.helyet tudtam szerezni.

Miért pont a ping pongot űzöd?

Amikor elkezdtem az asztaliteniszt 7 éves voltam és ahol felnőttem Apagyon nem sok választás volt sportokból vagy a foci vagy a ‘pinyó’ . Emlékszem első osztályos voltam és testnevelés órára készültünk, amikor Öcsi bácsi bejött az öltözőbe és mondta, hogy akinek van kedve jöhet pingpongozni. Hazamentem, jeleztem a szüleimnek és édesanyám felvitt az első edzésre, majd minden héten 3 alkalommal.

Nehéz sportnak mondható?

Alapjában véve meglátásom szerint nem a könnyű sportágak közé tartozik ezen sport, mivel nagyon összetett, mind fizikálisan, mind pedig fejben ott kell lenni az asztalnál. Más az amikor az ember elmegy szórakozni a régi jó játszótéri kő asztalokra és más
amikor heti több kemény edzéssel készül a következő bajnoki meccsére. Egy nagyon jó barátom és csapattársam Hodász László szavaival élnék “pingpongozni mindenki tud, viszont asztaliteniszezni nem”.

Az emberek nagy részének, ha ping pongról van szó, akkor egy őrületesen gyors kínai párosra gondolnak. Szerinted miért van ez így? Meg lehet tanulni olyan gyorsan ütni a labdát, vagy ők már ezzel a tudással születnek?

https://www.youtube.com/watch?v=jkeUQ76uVx4

Mindent meg lehet tanulni, viszont rengeteg gyakorlás kell ahhoz, hogy dinamikusan ‘látványosan’ tudjon játszani az ember. Kínában nemzeti sport az asztalitenisz és ők azért más felfogás alapján űzik azt, ezért is jut szinte mindenkinek eszébe a pingpongról egyből Kína.

Mi a lapos ütés hivatalos neve? Gyerekkoromban mikor játszottunk, mindig ezt mondták nekem, “csak ne üss laposat”!

Ilyen, hogy lapos ütés konkrétan nincs megnevezve a pingpongban, van a nyesés, amit ha jól csinál a játékos akkor ‘laposan’ épphogy a háló felett megy át az ellenfél oldalára.

Hány éves kortól érdemes elkezdeni űzni ezt a sportot?

Én azt mondom, hogy attól függ milyen szinten szeretné űzni ezen sportot az ember. Persze minden sportnál így van, minél előbb kezdi el, annál jobb. Gyerekként jobban rögzülnek a mozdulatok, fogékonyabbak vagyunk mindenre, felnőttként már egyre nehezebb,viszont sok-sok gyakorlással, szorgalommal és ha még ehhez tehetség is párosul, akkor bármi elérhető.

Mi a terved a kartali ping pongozást illetően?

A kartali pingpong jelenleg egy elméleti síkon mozog, érdekelt, hogy mit gondolnak az emberek arról, ha mondjuk ezen településen is lenne lehetőség arra, hogy ezt a sportot űzzék. Valóban írtam egy posztot és meglepetésemre nagyon sokan reagáltak pozitívan a felvetésemre, rengeteg egyéni üzenetet is kapok, hogy mikor indul már a pingpong. Hozzá kell tennem, azért nem is az olcsó sportok közé sorolnám az asztaliteniszt, asztalokat, hálókat, labdákat és a legfontosabb egy olyan helyet kell még találnom, ami megfelelő lenne az edzésekre, így ez még a jövő titka egyenlőre, hogy be tudjuk e egyáltalán indítani az edzéseket.
Bízzunk a legjobbakban! 😉

Köszönöm, az interjút, remélem Kartalon Ping Pong egyesület is lesz!

Én köszönöm a lehetőséget! Remélem én is. 

 

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük