Amikor az Emberek kérik a rendezvényt, avagy a 2. Kartali Tökös Forgatag

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy telefon, ami szeptember 5-től folyamatosan üzenetek miatt jelzett:

“Lesz Tökös Forgatag az idén is? Mikor lesz az idén Tökös Forgatag? Mindegy a jelmez? “

És ezeknek a kérdéseknek azt hittem sosem lesz vége. Döbbent voltam, hogy ekkora az igény a dologra.

Hamar társra találtam, mégpedig Mecséri Alexandrára. Azt hiszem, ha Ő nincs, fele ennyire sem sikerül jól a rendezvény.

Idén sajnos nem sikerült zenekart leszervezni, de azt hiszem, hogy ez aligha hiányzott a rendezvényről.

Eljött október 26-a.

Délután 3 óra, kezdés.

Ahogy az emberek beléptek a kapun, vásárolhattak tombolát és megindult a jegykezelés. Amíg a jegyek voltak elrendezve, a Tökös Birodalomba érkezőket várta a Forgatagi cukros löket. Az egész rendezvény témája a cukor volt. Feltettünk néhány kérdést és a helyes válaszért hozzánk kellett jönni, és ha jó választ adtak, cukrot kaptak. 🙂 Vagy a játékoknál is kaphattak cukrot vagy csokit. Szóval kisebb cukorbombát helyeztünk el a pocakokban. 😀

Beljebb lépve egy hosszú asztalt láttak, padokkal és székekkel. Itt készültek el az üveglámpások, a szekérről lehetett elvenni a tököket a tökfaragásra, valamint lehetett odakint még tökös célbadobót is játszani.

Ez itt a Tökös Célbadobó.

Ha belépett a kedves vendég akkor találkozhatott a nagy tökfaragó asztallal, a ruhatárral és az étkező asztallal. Nagyon sok szülő örült, hogy ismét batyus buli volt ” legalább erről tudom, hogy megeszi a gyerekem” . Idén már nem tökös bowling volt, hanem múmia bowling, ami így festett:

Idén újdonság is volt, ez pedig a Tök cuki babasarok. Legnagyobb meglepetésünkre először a 3 évesek vették igénybe, de ahogy telt az idő egyre több kis lurkó játszott a kényelmes mozaikszőnyegen a szebbnél szebb játékokkal. Miután alaposan körbenéztek a kicsik, sorra ültek le a székekre, hogy arcfestésen essenek át. Idén szintén két művészünk volt, szervező társam Mecséri Alexandra, valamint a festőművész Krivánszki Dóra. Igen, tényleg festőMűvész. Kattints ide, és ígérem elámulsz!

Pénteken levideóztuk a vendégeknek, hogy hogy fest majd a dekoráció. Ezt itt tudjátok megnézni.

4 órától kezdődött az igazi móka, fellépett Bohóka tündér, vagyis Tóth-Ilkó Zsuzsanna, aki a Csodaliget lakói cd-ről több dalt is elénekelt a gyerekeknek. Mondanom sem kell, hogy elég nagy buli kerekedett röpke pár perc alatt.  A Csodaliget cd-t pedig a helyszínen meg is lehetett vásárolni Bohóka tündérünktől.

Zsuzsi után érkezett az est meglepetés fellépője, Szarvas Csenge. Engedjétek meg, hogy egy kis háttér információt is megosszak veletek. Amikor Csenge Édesapja eljött a játszótérre jegyet venni, ezzel fogadott.”Csenge szeretne fellépni a műsoron, én azt mondtam neki, hogy biztos örülni fogtok neki.”Aki ismer, az tudja, hogy könnyen meghatódok, nos ez akkor is érvényben volt.

Ugyanis tudni kell, hogy idén nem volt terveim között a tökös forgatag megrendezése, és abban a pillanatban egy kis csillag úgy döntött, hogy szeretne valamit hozzátenni az estéhez.. az még az én edzett lelkemnek is sok volt! 🙂

Szóval, Zsuzsi után, Csenge következett aki Mary Poppins leghíresebb dalát, a Mosolyogni kell című számot adta elő, korát meghazudtolva. Ebben a kislányban több potenciál van, mint sok hazai magyar előadóban. Az előadását hatalmas ováció kísérte, és meghatottan távozott a színpadról, én pedig meghatottan léptem fel a színpadra. Az éneklés után hangszeres bemutató következett, a gyerekek kipróbálhatták a hegedűtől kezdve, a gitáron át legalább vagy 15 különböző hangszert. Hatalmas sikere volt ennek is!

Csenge produkciója után igazi bulihangulat lett, amit Tóth-Ilkó Tamásnak köszönhettünk. Amíg ment a tánc, folyamatban volt az arcfestés, a tökfaragás és az üveglámpás készítés.

Nem sokkal negyed 6 után kihirdetésre került a legszebb Tök és a legszebb Üveglámpás. A legszebb tököt Dóri választotta ki, a legszebb üveglámpást pedig Tóth Vivien, aki a jegyeknél és a tombolánál segített nagyon sokat.

A várva várt pillanat ekkor érkezett el, mégpedig a jelmezverseny. Szebbnél szebb gyerekek jöttek fel a színpadra, egyként izgulva, hogy vajon idén ki lesz a Tök király és a Tök királynő. Idén az ovisok győztek, a győzelmet a közönség sikító és tapsereje döntötte el. Ezután újabb nagy tánc következett, hiszen meg kellett ünnepelni a Tök királyt és a Tök királynőt.

A tánc után következett a tombola, amire idén is rengeteg játékot kaptunk. Volt itt minyonos kulcstartótól kezdve, a saját készítésű hajdíszen át minden. A tombola után következett egy tánc produkció, amit Erdőfi Bogi és Szelezsán Réka adtak elő. Megjegyezném, hogy a produkciójuk az országos bajnokságon fog részt venni. 🙂

A tánc után, sötétség jött.

Az összes tököt a színpadra kértük és a szülők közreműködésével meggyújtottuk a lámpásokat. A világítást pedig lekapcsoltuk. Igazi családi pillanat volt, amikor egy emberként hallatszott, hogy HÚÚÚÚ. 🙂

Az idilli pillanat eltartott egy darabig, de még egy utolsó kígyózásra invitálva voltak a vendégek, és hatalmas tánccal zártuk a rendezvényt.

Percre pontosan 7 órakor ért véget a rendezvény. Ekkor sok közös kép készült, és a legnagyobb öröm csak ekkor érkezett el számunkra, ahogy tavaly is, idén is a szülők és a gyerekek

Megköszönték a rendezvényt. Elmondták, hogy milyen jó volt, a gyerekek pedig már akkor ötleteltek, hogy jövőre milyen jelmezt fognak felvenni.

Azt hiszem, hogy ennél több nem kell. Együtt nevettünk, én volt, hogy sírtam is valakinek a vállán a meghatottságtól.

Köszönjük a támogatóknak, Oláh Klára polgármester asszonynak és a testületnek, Bárány Róbertnek, Braun Krisztiánnak, Beus boltjának, Tulipán Attilának, Tonhauser Juditnak, Krivánszki Dórinak, Tóth  Viviennek,a Happiness Dance and Fitness lelkes lányainak akik a játékoknál vagy épp a cukorosztásnál segédkeztek, Deák Istvánné Margit néninek, hogy idén is megrendezhettük a Faluházban.

És nem utolsó sorban Nektek köszönjük kedves Vendégek, hogy eljöttetek, és megjelenésetekkel csak emeltétek ezt az új hagyományt! 🙂

Erre az új hagyomány kifejezésre szeretnék felfűzni egy gondolatot. Nem áll szándékomban a magyar katolikus ünnepeket sárba tiporni, sosem lesz célom, nem kötelezek senkit egy ilyen rendezvényen való részvételre. Ahogy tavaly is, idén is lett egy kisebb vita ebből, hogy tökfaragás, Amerika és majmolás. Ahogy akkor is, most is leírnám, hogy a tökfaragás nemcsak amerikai, hanem Magyar hagyomány is. Sőt, megkockáztatom, hogy időben előbb volt Magyarországon tökfaragás, mint Amerikában. Szerintem örüljünk neki, hogy ennyire igénylik a kartali családok a helyi rendezvényeket, és ne a negatívat vegyük ebben észre. Volt egy pillanat amikor azt kívántam, hogy bárcsak látná az a pár ember ezt a sok boldog gyereket. Értük megéri hallgatnom már 2 éve, hogy Magyarországon Halottak napja van, nem pedig Halloween. Viszont azt se feledjük el, hogy Ők már egy olyan generáció, akik nemcsak egy ország hagyományait kell, hogy megismerjék, hanem az ösztönös kíváncsiság miatt érdeklődnek más irányba is. 🙂

Az elgondolkozásból kirángattak egy kérdéssel: ” Lesz Karácsonyi rendezvény is, ugyanígy gyerekeknek?” Nos, ez nem valószínű, de Karácsonyra már most tudok legalább 1 jó programot!

Még egyszer Köszönjük mindenkinek!!

Az esemény facebook-os oldalára hamarosan felkerülnek a profi fotós által készített fotók is!

 

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük