Pénteki hírösszefoglaló

Szép reggelt Mindenkinek!

Újra péntek van!

Jelenleg 8 fok van. Visszatér a napsütés, csak helyenként növekedhet meg a fátyolfelhőzet, csapadék azonban nem várható. Északon megélénkülhet, északnyugaton megerősödhet a délnyugati szél. Hajnalra több helyen pára, köd képződhet. Délután 16-21 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Nem érvényesül fronthatás.

És hogy milyen idő lesz a hétvégén?

Igazi vényasszonyok nyara jön hétvégére! 🙂

Szombaton változóan felhős időre készülhetünk, de napsütésből sehol nem lesz hiány. A déli szelet északon, északnyugaton és nyugaton kísérhetik élénk lökések. Hajnalban 4-9, délután 19-24 fok valószínű.

Vasárnap is folytatódik a vénasszonyok nyara. A napsütést csak az időnként megnövekvő fátyolfelhők szűrhetik meg. A Dunántúlon lehet élénk a déli szél. A hajnal is enyhébb lesz, majd a délutáni csúcshőmérséklet 20 és 24 fok között alakul.

A jövő hét első napjaiban is kitart a túlnyomóan napos, kellemes őszi idő. Időnként megnövekszik a felhőzet, de napos időszakokra is bőven számíthatunk. A legmelegebb órákban 20-26 fokig emelkedik a hőmérséklet. Kedden feltámad a szél, estétől egy hidegfront érheti el térségünket. (forrás)

Ennyit az időjárásról, nézzük a helyi híreket.

Kartal választási lázban ég. Már csak 2 nap van hátra az önkormányzati választásig. A jelöltekért kattints ide.

A Braun papírboltban rendhagyó kezdeményezés indult meg. Remélem, példájuk futótűzként fog végigsöpörni a falun. Régóta problémájuk (nekik is) a műanyag zacskók használata. Hosszas keresgélés után , szembetalálkoztak Lehoczki Erzsébet történetével. Erzsinek elege lett abból, hogy szeretné mellőzni a műanyag zacskók használatát, de ehhez sokszor elfelejtette magával vinni a saját szatyrát. Erzsi viszont nem állt meg itt, nem puffogott tovább, hanem szervezkedni kezdett. Megkérdezte a helyieket, nincs-e kedvük összedobni közösen egy szatyorpontot, akik nem csak helyeselték a dolgot, hanem segítettek is. Alig egy hónap alatt összejött a képen látható szatyorkölcsönző vagyis a szatyorpont.

Mi is az a szatyorpont? Ez:

A Papírboltban tegnaptól ki van helyezve az első kartali szatyorpontunk. Szóval, ha van tiszta szatyrod, vidd el a papírboltba és tedd be a szatyorpontba. Fogjunk össze egymásért. Csillagos ötös kezdeményezés! És az, hogy Kartalon is van már ilyen, az meg egyenesen csillagos 10-est ér! 🙂

Terjesszétek Erzsi néni ötletét, azt is, hogy a Braun papírboltban már van ilyen, ugyanis a futótűz már az Aszódi Zöldségesnél jár! 🙂

Továbbá..

Ha vasárnap megvolt a választás, hétfőn megünnepelheted az eredményeket társastánccal a gyógyszertárnál, vagy épp egy jó kis futsal meccset nézve. Hétfőn újra játszik csapatunk, ezúttal a MÁD FC lesz az ellenfél. Szóval hétfőn vagy társastáncra nézz el, vagy, vedd az irányt a Sportcsarnokba!

(kép forrása)

Október 15-ével elindul a hivatalos fűtési szezon. Ennek keretében a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltsége lakossági felhívást tett közzé.

(képek forrása)

Október 19-én, szombaton, megrendezésre kerül az 5. színházi nap Kartalon.

Program:

15.00 Nikola tengernél
(Simon Attila előadása (főként) gyerekeknek
„… volt egyszer egy kisfiú, akit Nikolának hívtak. Nikolának két füle volt és egy feje, és az az egy feje pont a két füle közé nőtt. Volt két keze és két lába, szóval pont úgy nézett ki, mint az összes vele egykorú fiú…”

16.45 Tiszavirág (a Pécsi Harmadik Színház – Oberon Társulat előadása, 14 éven aluliaknak nem ajánlott, utána beszélgetés az alkotókkal)
„Ezért állítottuk most programunk középpontjába azt a kérdést, hogy mit szabad és mit nem egy párkapcsolaton belül? Felelős vagyok-e a saját és a párom boldogságáért? Magunkban hordozzuk-e a párkapcsolati sikertelenséget? Mikortól számít valami fizikai vagy verbális erőszaknak? És hogy jön mindezekhez a szerelem? Én nem tudom a megoldást, ezért nem is adok válaszokat, hanem színházi formába öntött, közös gondolkodásra hívok fiatalt és felnőttet.”

19.15 Pekingi ősz (Barabás Tamás stand uptragedy-je, 14 éven aluliaknak nem ajánlott, utána beszélgetés az alkotóval)
“Érdekel, ha a színész, mondanivalójához, minden segédeszközt mellőzve, a színpadi magányt meri a választani. Tamás bejön, leül, mesél, néha kérdez. És érdekel, egyre jobban, ahogy halad előre az előadás. Mondanivalója annyira személyes, hogy meggyőződésemmé válik, hogy a szövegkönyv minden sorát maga a színész írta, de ismét tévedek. Az általa írt szöveggel természetességgel simulnak eggyé Gárdonyi, Esterházy és Háy János szavai.”

Az előadások közti átállásokban szendvics, üdítő, kávé, tea, közösségi élet. Kartal Nagyközség Önkormányzata támogatása révén belépőjegyet nem kell fizetni.

Október 19-én nemcsak színházi nap lesz, hanem Karitász gyűjtés és osztás is.

Ebben az évben ez az utolsó!

Szóval, október 19-én 9-12 óráig van lehetőség leadni a ruhákat a posta melletti régi óvodában.

Október 26-án, szombaton, megrendezésre kerül a 2. kartali Tökös Forgatag. Jegyvásárlás Dulai Zsófinál és Mecséri Alexandránál. Hamarosan a program plakátunk is el fog készülni, így kérlek, hogy továbbra is figyeljétek az esemény facebook-os oldalát.

Ahogy mindig, most is kerestem programokat a hétvégére. Ezen a hétvégén, irány Gödöllő és Dunakeszi!

Szüreti vigasság a Pálmaház Kertészetben – Őszi családi nap lesz Gödöllőn a Pálmaház Kertészetben.

https://www.facebook.com/events/2611465242236891/

Kezdd a Pálmaház Kertészetben a nagy Őszi faültetési szezont!

Egész napos ingyenes programok

Népi játékok:

• Hordó lovaglás,
• Zsákban futás,
• Diótörő ügyességi játék
• Óriás Jenga

„Öltözz népviseletbe” népviseleti fotósarok

Őszi Kézműves programok:

• Őszi termés figura készítés
• Őszi falevél kép készítés

Gasztronómiai program

Egész nap finomabbnál finomabb erdélyi kürtöskaláccsal várjuk a látogatókat

13.00-15.00 között beizzítjuk a mediterrán mintakertünkben a grillsütőnket
Grill Laska gombával várjuk kedves vendégeinket a Fűszerész egyedi fűszer keverékeinek használatával

Egész napos kertészeti szaktanácsadás

A különböző családi programok mellett a kertészkedés szerelmeseinek is szeretnénk kedvezni.

Mindemellett természetesen a már jól megszokott, hatalmas gyümölcsfa, örökzöld választékunkkal is találkozhatnak a kedves érdeklődők.

Óriási kedvezmények, kihagyhatatlan akciók.

30% kedvezmény minden konténeres gyümölcsfára.

Várunk mindenkit szeretettel, találkozzunk október 12-én az Őszi Faiskolai Szezonnyitón!

Romtúra lesz a Gödöllői Királyi Kastély szervezésében.

https://www.facebook.com/events/2105212019785691/

A túra során ellátogatunk az épület azon részeibe, amik egykor szigorúan őrzött területként a szovjet katonaság használatában voltak, és bepillantunk a jelenleg a közönségtől elzárt, az épület felújításra váró szárnyában lévő régi szolgálati lakásokba is. A különleges túra során feltárulnak a közönségtől elzárt, romos épületrészek titkai, és számos érdekességet is megtudhatnak a szovjet éra idejéből.

Időpontok: október 12-én 13.00-tól 16.00-ig 45 percenként indulnak turnusok.

Regisztráció: muzeumi.titkar@kiralyikastely.hu. Regisztrációkor kérjük megadni a MOF2019ROM jeligét!
Egy időpontra max. 12 fő regisztrációját tudjuk fogadni.
A túrán zárt cipő viselése javasolt. Ajánlott korosztály: 10 éves kortól.

Meglepetés a kastélyban – Papírszínház mesebemutató

https://www.facebook.com/events/752809905180341/

A gödöllői kastély népszerű mesehőse, herceg Egérváry Elemér újabb kalandokkal jelentkezik – a mesekönyvek után most papírszínház formájában! Elemér és barátai különleges meglepetésre készülnek – de vajon mire? A meseelőadásból fény derül a titokra! A színház után egeres kézművesedésre is lehetőség lesz.

Időpont: október 12. 15.00-tól 17:00-ig
Részvételi díj: 500 Ft/felnőtt; 250 Ft/gyermek

Vasárnap pedig irány Dunakeszi!

Erdei Piac-Kóstolj és kirándulj! program lesz a Mozgó Piac és Budakeszi Vadaspark szervezésében.

ÚJRA ERDEI PIAC a VADASPARKNÁL!
Várunk szeretettel a következő erdei piacon október 13-án a Budakeszi Vadasparknál!
Gyertek el és töltsük együtt a napot a Vadaspark erdővel körbeölelt pihenőparkjában, ahol a megszokott hangulattal és termelőkkel várunk Titeket 9.00-15.00 óra között.

Ha friss levegőre vágysz esetleg kirándulnál egy jót és közben bevásárolnál, szétnéznél és finom termelői adalékanyagmentes enni és innivalót kóstolnál, akkor várunk Erdei Piacunkon!
Az Erdei Piacon többek között megkóstolhatjátok az erdő- mező kincseit és egyben családi programot kerekíthettek függőágyakkal, állat simogatással, kirándulással melyhez minden helyben adott. Személyesen a termelőktől vásárolhattok kistermelői és őstermelői termékeket, termelői ételeket fogyaszthattok és egy kellemes napot tölthettek a szabadban. Várunk Titeket finom falatokkal és jó hangulattal! A zenét a megszokott Aranyalma Páros biztosítja.

A Budapesthez simuló hegyek közti völgyben megbújó Budakeszi Vadaspark a budapesti Széll Kálmán tértől mindössze húsz percnyire található.
Cím 2092, Budakeszi 0210/12 hrsz.
GPS: 47.521923 / 18.935854
A Széll Kálmán térről induló buszról Budakeszi határában a Szanatórium utcánál leszállva, mintegy húsz perces, többnyire erdőn át vezető, kényelmes sétával érhető el a vadaspark bejárata.
Tömegközlekedéssel megközelíthető a 22, 222 és 22A jelzésű autóbusszal.

Gépjárművel:
Busszal, gépkocsival, motorral érkező vendégeink a Vadaspark bejáratától néhány méterre lévő, 300 autó befogadására alkalmas belső, vagy a 200 jármű befogadására alkalmas külső parkolóban tudnak parkolni. A külső parkolóból a bejárat 10 perces könnyű sétával érhető el.

Figyelem! A parkolás a belső parkolóban hétvégén, ünnep- és szabadnapokon díjköteles!
Autóbusz: 1000 Ft/nap
Gépkocsi: 400 Ft/nap
Motorkerékpár: 300 Ft/nap
A fenti árak az ÁFA-t tartalmazzák.

Kérjük, hogy gépjárműveikkel csak a kijelölt helyeken parkoljanak, a megállni tilos táblák hatálya alá eső szakaszokat hagyjátok szabadon!
VÁRUNK TITEKET SZERETETTEL! 🙂

Ennyi lettem volna mára és erre a hétre is. Köszönöm szépen a figyelmeteket, szép napot és kellemes hétvégét kívánok Mindenkinek!

 

 

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük