Érkeznek a Perseidák!

Ma este fényképezőket elő, szúnyogriasztót magatokra fújni, és menjetek ki hullócsillagokat nézni! Készítsetek szebbnél szebb képeket, és töltsük meg a Kartaliak csoportot kartali hullócsillagokkal!

“Augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka lesz a Perseidák meteorraj maximuma. A megfigyelést az erős holdfény zavarhatja.

Augusztusról sokunknak a hullócsillagok juthatnak eszébe. Nem véletlen, hisz az év egyik legmegbízhatóbb és legismertebb meteorraja,

a Perseidák érkeznek.

A Persus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg, idei maximuma augusztus 12/13-án éjszaka várható, az előrejelzések szerint 2 UTC-kor (magyarországi idő szerint kedden hajnali 4 órakor) következik be.

Erős holdfény zavarhatja a megfigyelést

Az előrejelzések szerint keddre virradóan tiszta lesz az égbolt, némi magasszintű felhőzet északnyugati tájainkra sodródhat be egy érkező hidegfront előtt. A meteorok megfigyelését ugyanakkor az erős holdfény zavarja majd, ezért az észlelésekre a hajnali órák lesznek alkalmasabbak, amikor a raj radiánsa egyébként is egyre magasabbra kerül, írja a Magyar Csillagászati Egyesület honlapja.

13-án hajnalban a Hold Budapestről nézve 1:13 UTC-kor (budapesti idő szerint 3 óra 13 perckor) nyugszik. Telehold augusztus 15-én lesz, így a következő éjszakákon a Hold még inkább zavaró lesz.”

Cikk forrása

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük