Hogyan védjük a számítógépet a melegtől és a túlmelegedéstől?

Nyáron nemcsak nekünk, embereknek és kedvenc állatainknak, növényeinknek van szükségünk extra hűtésre, hanem a számítógépünknek is, tekintet nélkül arra, hogy asztali gépről van-e szó, vagy laptopról.

Kezdjük azzal, hogy mi a tünete annak, hogy ha gépünknek melege van.

Lassulás – Lassabban működik, lassabban áll le, netán percekre kimerevedik működés – pl. játék – közben. Az már egy intő jel, ha magától lekapcsol minden átmenet nélkül.
Fűt, mint egy kazán – A melegben a ventillátorok – bizonyos hőfok felett – nagyobb fokozatra kapcsolnak, és magasabb fordulatszámon pörögnek, hogy az optimális hőfokra való visszahűtést megoldják, hiszen ez fő feladatuk. Ennek következtében a házban lévő meleget tolják kifelé, mintha fűtőberendezések lennének, nem pedig számítógépek.
Hangosabb – A ventillátorok a processzoron és egyéb helyeken a megnövekedett teljesítmény-igény miatt gyorsabban pörögnek, ez által hangosabbak is.

Hogyan lehet megelőzni a számítógép túlmelegedését?

Takarítás – de nem akárhogyan!

A nyárnak eleve úgy kellene nekivágni, hogy nyár elején kitakaríttatjuk a gépet szakemberrel: ki kell fújni a koszt, port, macskaszőrt, légyszárnyakat, rá kell nézni a hardverekre, hogy milyen állapotban vannak, és persze a ventilátorok működését is ellenőrzi. Laptopoknál akár félévente érdemes egy-egy nagytakarítást kivitelezni belül.

Belső elrendezés átgondolása

Nem mellékes a házban található alkatrészek – hardverek, kábelek, egyéb eszközök – elhelyezése sem, mert hiába pakolod tele ventikkel, ha eleve az elrendezés akadályozza a hatékony hűtést. Ez az opció laptopoknál nem él, lásd a laptopokról szóló részt.

Plusz hűtés ventilátorokkal

Asztali gépekbe plusz ventilátorok behelyezése a stratégiai pontokra – winchester, videókártya, processzor – óriási segítség tud lenni, de alapvető a megfelelő szellőzéssel rendelkező számítógépház beszerzése is.

Le az oldalfallal! (De csak ésszel)

Egyesek talán felháborodnak a következőkön, de átmeneti megoldásként, akut vészhelyzet-elhárítóként már az is nagy segítség az asztali gépeknél, hogy ha levesszük a ház oldalát. Ilyenkor magát a házat mindenképp vegyük fel a földről/talajról, és helyezzük el például az asztalon, és igazítsuk úgy, hogy senki ne tudjon belenyúlni! Mint mondtam, ez átmeneti megoldás lehet – persze vannak, akik úgy gépeznek évekig, hogy lényegében semmiféle burkolat nincs a gép körül -, mert inkább legyen ilyen módon irányítatlan a ventilláció, mintsem leégjen valami odabenn. (Laptopoknál ez lehetetlen megoldás.)

Laptopok, mint különleges esetek

Laptopoknál érdemes beszerezni laptophoz való, hűtőpadot, külső ventillátort. Ezeket általában USB-csatlakozóval lehet a laptopra dugni, és az a kellemes mellékhatásuk is megvan, hogy cirkulálják a levegőt a laptop körül, ami a kezünknek is jól eshet. Keress rá a Google-ban (laptop hűtőpad)! Ezek általában a laptop ALÁ kerülnek, és a beépített ventillátorok munkájára segítenek rá, a levegő jobb elvezetésével, több levegő bejuttatásával. Ahhoz, hogy ez a megoldás valóban működjön, szükséges előtte a belső takarítás. Ezt soha ne csináld te magad, mert többet ártasz, mint használsz!

Klíma

Ha van a házban klímaberendezés, ne félj használni! Már egy mobiltelefon is úgy tud fűteni, mint egy mini kazán, hát akkor még a számítógépek és laptopok! Ha van klíma a lakásban, akkor azzal nemcsak magadnak és a közérzetednek teszel jó szolgálatot, de a számítógépednek és a digitális eszközeidnek is.

A nyár a lazulás, a játék, a szórakozás időszaka, és ahhoz, hogy a számítógépeink ilyenkor is maximális erőbedobással szolgáljanak bennünket, nekünk is törődnünk kell velük. Egy kis körültekintés, egy kis gondolkodás, egy jó szakember, és máris bebiztosíthatjuk magunknak az önfeledt vakációt – és persze a nyáron, melegben is szorgos, hatékony munkavégzést.

A cikket a PC Kommandó Számítógép Szerviz szponzorálta.

Elérhetőség: 06-209-816-934 Tóth László

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük