Néhány szó a zajról

A tárgyalást ezennel megnyitom. Tekintetes bíróság, bírónő/bíró úr. Egy fontos témáról kell a mai este folyamán beszélni, ez pedig a

Csendháborítás, zajártalom megléte Kartalon. 

Egyetlen negatív, mindenkire degradáló kifejezést ismerek Kartallal kapcsolatban:

” A kartali embernek soha sem jó semmi. ”

Nos, mint mindennel, ezzel is tudnék vitatkozni. Inkább úgy módosítanám, hogyha jön a nyári meleg, az emberek nem mindig kompromisszum készek. 🙂

De jöjjön egy viszonylag száraz anyagnak mondható idézet, Dr. Keserű Imre ügyvéd írásából:

“A szomszédok között talán a legtöbb vitát a csendháborítás okozza, vagyis amikor valaki nagy hanghatás zajt bocsát ki, jellemzően hosszú ideig. Ilyenkor a zajt kibocsátó nem biztos hogy tudja, de szabálysértést követ el. Mint olvasható, nincs a jogszabályi szövegben benne, hogy a csendháborítást csak 22:00 és 06:00 óra között követhető el. A csendháborítás akár nappal is elkövethető. Az önkormányzatoknak a rendeletalkotási jogkörükben lehetőségük van, hogy szabályozzák az egyes hanghatással járó tevékenységeket milyen időszakban lehet végezni. Ugyancsak előírhatja azt is az önkormányzati rendelet, hogy ünnepnapokon lehet-e bármilyen nagy hanghatással járó munkavégzést folytatni.” (forrás)

De kerestem másik ügyvédi szöveget is, Dr. Wagner Ádám ügyvédtől idéznék:

“Az ugyanakkor jogi megítélés szempontjából sem mindegy, hogy valaki a kerti munkát, fűnyírást délelőtt vagy hajnali kettőkor csinálja. Általában az olyan zavaró hanghatással járó tevékenységek, melyek az adott napszakban indokoltak, nem szolgálhatnak csendháborítás alapjául: ilyen mondjuk a hangszer-lecke, lakásfelújítás, kerti munkák stb. Az azonban nyilvánvaló, hogy nem vet senkire jó fényt, ha többször úgy hívja ki a rendőrséget, hogy a kiérkező járőrök, polgárőrök semmilyen rendbontást nem találnak az érintett helyen.” 

Mivel tudom, hogy vannak olyan emberek, akik még a karót is kötik mindenhez, nekik itt van a Nemzeti Jogszabálytár oldala, ahol rákereshetnek a csendháborítás jelenlegi hatályos előírásaira.

Most, hogy megnéztük a hivatalos részét a dolognak, kicsit áttérnék a dolog emberi oldalára. Én, mint mindig most is középen foglalok állást. Meg tudom érteni azt is, akit zavar a reggel ( az már nem délelőtt?) 8 órai fűnyírás, vagy épp a hajnal 2 órai hangos bulizás. De azt is megértem, aki épp csak hétvégén ér rá a kerti munkával foglalkozni, vagy épp a hétvégén tartanak este zenés szülinapozást.

Ha olyan jó a viszony, akkor az is egy elképzelhető forgatókönyv lehet, hogy az utcában lakók megbeszélik ezeket a nagyobb zajjal járó dolgokat. Persze, kérdés, hogy mennyire normális ez? Hiszen, a végén simán elmehet addig a dolog, hogy már azt is be kell jelenteni, ha épp +5 decibellel akarnám hallgatni a zenét?

És most gondolom, hogy az állandó éjszakázók most nagyon fortyognak rám, de értsétek meg, hogy miattatok nem lehet felborítani akár egy egész utca életét. Mindenki tevékenykedhet, hiszen ügyvédek mondják, hogy mi szolgálhat csendháborítás alapjául. Természetesen most ezzel egy időben a kisgyermekes családok is nagy szemekkel néznek, hiszen nem értik miért kell pont délután 2 órakor valakinek füvet nyírnia, amikor a gyerek alszik? Én erre ismét egy frappáns válasszal tudok szolgálni: zajhoz jó szoktatni egy gyermeket. Hiszen az élet nemhogy megáll, amikor születik egy gyermek, hanem akkor indul el igazán. 🙂 És még lehetne sorolni az elégedetlenkedő típusokat. 🙁

Lesz valaha megoldás erre a dologra?

Egyenlőre nem úgy állnak a dolgok. Gond a hétfői tüzelés, a keddi fűnyírás, a szerdai betonozás és építkezés, a csütörtöki nyitott ablakos nappali hangos zene, a péntek esti medencés bulik, a szombati tűzijátékozás és lagzizás, a vasárnapi hegesztés. A fűnyírással kapcsolatos “vasárnap tilos füvet nyírni dolog” meg felér egy vidám színpadi produkcióval. Egy ügyvéd ismerősöm, olyan jót nevetett ezen. “Ha ez tényleg hatályban lenne, akkor az szép is lenne. ” Ha tényleg így van, akkor Kartalon nagyon sok bátor, gazdag ember élhet, mert összeszámolni nem tudom, hogy hány embert látok füvet nyírni vasárnap..

Ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz a következő? Ha engem zavarnak a nagy motorú autók és azoknak ordenáré hangjuk, akkor több éves procedúra után ezt is be lehetne tiltani? Vagy ha zavarna, hogy valaki alkoholt fogyaszt a barátaival a téren, akkor betiltathatom?

Kartal ne legyen a Vidám színpad következő helyszíne szerintem. Sokkal értelmesebbek vagyunk ennél. Ha kabaréra van szükségünk, kapcsoljuk be a tévénket inkább! 🙂

Szóval..

Amíg él az ember, addig ha akar, bármikor, bármiben találhat hibát, és aki keres talál..ebben az esetben is.

A kompromisszum lehet az egyetlen megoldás. Az, hogyha belegondolunk kicsit a másik életébe, hogy mikor mire lehet ideje, és ha kontrába belegondolunk, hogy a másik épp mikor pihenne. Ilyen esetekben (is) fogjunk össze, mert mindig a többségből összeállt egységnek van a legnagyobb ereje! 🙂

A tárgyalást berekesztem, az ítéletet az esküdtszék hozza meg.

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük