A biológiai sokszínűség nemzetközi napja- Kartal módra

Szép reggelt Mindenkinek!

Kezdjük a szokásos időjárással. Igen, már megint esik. Az esernyő és az esőkabát mindig legyen nálatok! Jelenleg 14 fok van, de a széltől nem érződik ennyinek. Napközben 17-18 fok között tetőzhet a hőmérséklet. Úgy fest, hogy jelenleg 9 órára 75%-os esély van esőre, délután 3 órakor 96%-os esély van és este 6 órakor 60%-os esély van az esőre. Na igen, ha a májusi eső aranyat ér, akkor Kartal horizontján ( vagy a Baross úton) hamarosan egy hatalmas kalózhajó fog feltűnni és keresni fogják az aranyat. 😀

Lássuk a híreket.

Nem tudtam kikerülni a témát. A Kartal csoport hetek óta “lángokban” áll az internetszolgáltatás végett. Két opciót tudok javasolni, vagy hívjátok a Kalásznet ügyfélszolgálatát, ( +36 80 201-200) vagy keressetek egy másik szolgáltatót és azt hívjátok telefonon naponta vagy háromszor.

A zöldhulladék zsákok átvételére péntekig van lehetőség a könyvtárban, reggel 9 órától délután 5 óráig. Holnap egyébként szelektívet szállítanak el. 🙂

Május 26-án, vasárnap a magyar hősök emléknapja lesz. Ennek alkalmából a Szent Erzsébet templomban szentmise lesz este 6 órakor, majd azt követően ünnepi műsor és koszorúzás. Elkészült ennek a fontos alkalomnak a facebook eseménye is.

Ne felejtsük el, hogy vasárnap Gyermeknap! 🙂

Valamint ezen a napon van az EP választás is.

Május 31-től június 7-ig tüdőszűrés lesz a Művelődési Házban!

 • 40 év feletti személyeknek  költségmentes a tüdőszűrés
 • 18 és 40 év közötti személyeknek  1700 Ft térítési díjat

kell fizetniük (csekket a helyszínen kapnak)

 • a 14 és 18 év közötti személyeknek ingyenes 

        amennyiben rendelkezik:

 • iskolaorvosi/üzemorvosi beutalóval,
 • szülői/gondviselői beleegyező nyilatkozattal,
 • érvényes személyi igazolvánnyal,
 • érvényes lakcímkártyával,
 • TAJ kártyával

A vizsgálat  Helye Művelődési ház Kartal, Baross u. 117.

Hétfő                 0800 – 1800

 Kedd                    0800 – 1800                     

 Szerda                  0800 – 1800

 Csütörtök            0800 – 1800                     

 Péntek                 0800 – 1800

Hozza magával :  

 • Személyi igazolványt,    
 • TB kártyát,
 •  Előző évben kapott tüdőszűrő igazolást!

Ismét lesz Családi nap június 29-én! 🙂 A rendezvényt ebben az évben rallyzással fogják kiegészíteni a szervezők. 🙂 A családi napon újra lesz Főzőverseny, amire már lehet jelentkezni. Részleteket a lentebb látható plakáton tudtok olvasni.

Ebben a hónapban van lehetőség jelentkezni a Happiness Dance and Fitness Tánctáborába, valamint a szokásos Nyári záró tánc gálára is ebben a hónapban van lehetőség jegyet venni.

A vasárnapi Kristály Szikrák műsorról itt az élménybeszámoló is, képekkel, videókkal tarkítva! 🙂

És egy kis kitekintés…

Ma van a biológiai sokféleség nemzetközi napja.

A biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja minden év május 22-én olyan világnap, amely az élővilág sokféleségére (biodiverzitás), illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét. ( forrás)

Ennek keretében a világban számos rendezvénnyel próbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mennyire fontos megőrizni az élővilág változatosságát. Sőt, külön böngésző született a klímaváltozás ellen! Ez pedig az ECOSIA nevű böngésző.

(forrás)

Az Ecosia nevű keresőoldal még 2009-ben indult, de jóval kevesebben ismerik és használják, mint a Google-t. Azonban ha fontos számunkra a bolygónk megmentése, akkor érdemes lehet átpártolni hozzájuk. Éves szinten ugyanis 7,5 millió hektárnyi erdő tűnik el a Földről, ami nagyjából annyit jelent, hogy percenként 27 focipályányi fát írtunk ki. Az Ecosia alapítója pedig most ez ellen harcol. Ezen a keresőoldalon is ugyanolyan fizetett hirdetések vannak, mint a Google oldalán, de ez a vállalat a bevételeit erdőtelepítésekre fordítja a világ minden pontján. Az Ecosia jelenleg 7 millió aktív felhasználóval bír és az a céljuk, hogy egy milliárd fát ültessenek el világszerte. Egy fa árát nagyjából 45-50 kereséssel tudják kitermelni és az oldalukon elhelyezett számláló szerint, eddig közel 57 millió fát ültethettek el a nonprofit szervezetekkel együttműködve. Az Ecosia egyébként több szempontból is jó választás lehet. Szervereik ugyanis teljesen megújuló energiával működnek és minden egyes kereséssel körülbelül 1 kg szén-dioxidot is semlegesítenek. Mindemellett nem adják ki a felhasználók adatait és az internetezési szokásokról sem tárolnak semmilyen adatokat, ráadásul a pénzügyeik is nyilvánosan megtekinthetőek havi szinten. (forrás)

Egy kis érdekesség.. 🙂

A napokban pont olvastam, hogy egy 136 ezer éve kihaltnak hitt madárfaj újra felbukkant.

Ő itt az aldabrai fehértorkú guvat, az Indiai-óceán egyik korallzátonyán élő röpképtelen madara. (forrás)

Aztán nem olyan régen két új madárfajt fedeztek fel  Wakatobi és Wangi-wangi szigetén. Fantáziadúsan elnevezték őket, wakatobi pápaszemes madárnak, míg a másikat wangi-wangi pápaszemes madárnak. (forrás)

És, hogy mi a helyzet Magyarországon?

Ha Wikipédián keresgélünk ezzel a mondattal találkozunk először : “Magyarország állatvilágát tekintve az egyik leggazdagabb ország Európában. ” Vigyázzunk az itthoni élőlényeinkre, ne bontsuk fel folyton a természet körforgását. Egy idő után visszafordíthatatlan károkat fogunk ezzel okozni. A védett állatainkról itt tudtok bővebben olvasni.

Köszönöm a figyelmet, mára szép napot kívánok mindenkinek, és engedjétek meg, hogy ezúttal kicsit máshogy köszönjek el.

A mai nap fontosságát tekintve, ma ezzel az Aranyos bábrablóval köszönnék el. A sokszínűséget szó szerint magán viseli! Vigyázzunk a sokszínűségre! 🙂 

(forrás)

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük