Kristály Szikrák-élménybeszámoló, képekkel, videókkal

Húsvét előtt, Tóth-Ilkó Mihályné ( továbbiakban Erzsi néni) elkapott a nagy játszótér mellett. Elmondta, hogy lesz egy Kristály szikrák elnevezésű műsor, már a felújított művelődési házban, ahová sok szeretettel meghív.

Néhány szóban elmondta már akkor is, hogy miről lesz szó nagy vonalakban, de ilyen elképesztő színvonalú műsorra én nem voltam felkészülve.

A rendezvény 5 óra után kezdődött egy kicsivel, de fél 5-kor már olyan sokan voltunk, hogy csak csigalépésben lehetett közlekedni. Ahogy beléptünk az előtérbe, egyből művészi kiállításba botlottunk bele. Bal oldalon Tóth Vivien csodálatos műveit láthattuk ( nem mellesleg ő festette fel a Kristály ház falaira a Bogyó és Babóca vonatot, a Buddha arcot és a jin-jangot) ,

 

jobb oldalon pedig Kalmár Nóra csodás műveit tudtuk megtekinteni.

 

Ahogy beljebb ment az ember, szembetalálkozott egy asztallal, ami tele volt rakva hangszerekkel. Mondanom sem kell, hogy osztatlan sikert arattak ezek a tárgyak a szünetben, az előadás elején, valamint a végén is. 🙂

5 óra után kicsivel végre elkezdődött az előadás.

Elsőként a Muzsika hangja musicalből hallhattuk a Dó ré mi című dalt a Kristály kórus előadásában.

Ezután a Kristály kórus és a Pannonhalmi Hangadók együtt adták elő József, és a színes szélesvásznú álomkabát musicalből Az álom teljesül című dalt.

Majd következett a Happiness Dance and Fitness Látványtánc egyesület nyitótánca.

Ezután a Kacsatáncot adták elő az ovisok. Lehet elfogultnak mondani, de szerintem ők voltak a legaranyosabbak! 🙂

Ezután hegedűzés következett. Elsőként Hronyecz Bettina adta elő Joseph Haydn : Dalocska című művét.

Majd Varga Péter adta elő Henry Wienawski : Etude Caprice No.2. című művét.

Újabb dal következett, egy újabb musicalből. A Nyomorultakból hallhattuk a Váracska című dalt.

A komoly mondanivalót tartalmazó dal után, kicsit a vadnyugatra indultunk. Következőleg a vadnyugat lányait láthattuk táncolni.

Ezután újabb tánc következett, ami a Villámlás nevet viselte.

Majd egy dal következett Tőkés-Bodor Andrástól. Az Aladdin meséből adta elő a Jóbarát című dalt. Az első vastaps ideje, erre a produkcióra datálódik.

Ezután egy valódi autodidakta művész lépett fel a színpadra. Tóth Emma saját magát tanítja furulyázni, ugyanis olyan időpontban vannak az órák, hogy ő sajnos nem tud elmenni. Kodály Zoltán és Weöres Sándor : Mély erdőn című dalát furulyázta el, teljesen hibátlanul! 🙂

Megint dal jött, ezúttal a Pannonhalmi hangadók adtak elő egy csodás Népdalcsokrot, Tóth-Ilkó Zsuzsanna vezetésével.

A Pannonhalmi Hangadókhoz csatlakozva, a Kristály Kórus is felment a színpadra, és egy újabb közös dalt adtak elő. Balázs Árpád és Nemes Nagy Ágnestől : Bodzavirág című dalát hallhattuk.

Tánc következett. Kicsit visszamentünk az időben, és Retro lányokkal találkozhattunk, akik Retro táncot adtak elő.

Majd egy testvérpár tánca következett, produkciójuk az Örök tesók nevet viselte.

Ezután Tóth-Ilkó Zsuzsanna bemutatta Tóth Vivient, mint az egyik művészt, akinek megtekinthetjük a kiállítását a Művelődési Ház elején. Kalmár Nórit is szerette volna bemutatni, de Nóri (nem tudni miért) nem ment fel a színpadra.

Az első felvonás, végül ismét a Muzsika hangja musical egyik dalával zárult, ami a Kedvenc képeim címet viselte. Ezzel a dallal meg lett adva a keretes szerkezete az első felvonásnak.

.

Ezután 10 perc szünet következett. Vagy inkább 10 perc zene a hangszeres asztalnál 😀 .

A második felvonást újból egy musicallel kezdtük. A Kristály kórus tagjai adták elő a Nyomorultakból a Kisember című dalt.

Ezután kisebb zongoradarabok következtek.

Először Nagy Panna adott elő kis zongoradarabokat.

Majd ezután Szabó Alexandra adta elő Sperontes: Menuet és Toachim van den Hove: Tánc műveit.

Újabb dal következett. Ismét a József és a színes szélesvásznú kabát musicalből lett előadva egy dal, ezúttal a Börtöndal.

Majd következett Sári Szabolcs : Kartal Blues című jazz műve, amire trombitázott. ( Mellesleg jegyzem meg, hogy ő írta ezt a jazz dalt!)

Elképesztően elfogult leszek, de ezután számomra a legfantasztikusabb előadás következett, a Funny Girl című musicalből volt előadva a Komplett sztár című dal. A vastaps mértéke nem volt egyenértékű azzal a hosszan kitartott hanggal, amit ez a lány produkált. Cseke Noémi elhozta a bulit! 🙂

Ezután újabb tánc következett, ami az Ébressz fel nevet viselte. Ismét egy jó testvérpár duót láthattunk!

A hangulat egyből fokozódott, amikor előjöttek a függöny mögül, a magyar zászló színeit viselő, hímzéssel díszített ruhás táncoslányok. Táncuk a Magyaros nevet viselte. Emelték az est hangulatát.

Azt gondolná az ember, hogy egy ilyen magas színvonalú műsort nehéz tovább fokozni. Hát, a következő táncnál kissé leesett az állam. A Happiness dance and fitness egy korábbi tagja adott elő társával egy olyan táncot…. erre nincsenek szavaim.

Ezután Erzsi néni próbálta meg összefoglalni, hogy mit érez, mit gondol erről az eseményről. Kicsit örültem neki, hogy velem együtt, ő is nehezen találta a szavakat. Volt egy nagyon fontos gondolata, miszerint, ha látjuk, hogy gyermekünk tehetséges valamiben, vagy ha egy más személyiségjegye mutatkozik meg, akkor figyeljünk fel rá, és támogassuk, segítsünk abban, hogy kibontakozhasson! 🙂

Utolsó előttiként a meghatottságot fokozva, Mary Poppins méltán híres Mosolyogni kell című dalát hallhattuk.

Végezetül, számomra eltört a mécses, mert a Valahol Európában musicalből énekelték el, A Zene az kell című dalt.

Ezután egy kis ajándékozás következett. De, még az ajándékozás előtt Sári Szabolcs ( a jazz trombitás) édesanyja kért szót. Elmondta, hogy mennyire fontos szülőként kitartani a tehetséges gyermekek mellett. Igazán szívhez szóló szavakat mondott, a nézőtéren többen töröltük a szemeinket.

Ilyen megható pillanatok után, tényleg megtörtént az ajándékozás, majd a gyermekek egy cseppnyi fáradtságot sem mutatva, használatba vették a színpadot egy kollektív fogócska keretében.

Csodás, rendkívüli, elképesztő műsort láthattunk tegnap. Nagyon remélem, hogy az évben egyre többször lesz ilyen rendezvény. Köszönöm, hogy Erzsi néni és Zsuzsi megszervezték ezt, bízom benne, hogy a jövőben sok, általuk rendezett kartali eseményen részt tudok majd venni!

Nektek, gyerekek,  köszönöm a csodát, amit magatokban hordoztok! 🙂

És nem szaporítanám tovább a szót, íme a videók! 🙂

 

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük