Testületi ülés volt április 25-én

Minden hónap utolsó csütörtökén testületi ülés van.

Ahogy korábban is, most is elmentem, 5980 főt képviselve, ahogy Polgármester Asszony is mondta.

Először Laukó Ibolya kapott szót, aki értékelte a tavalyi évet. Elmondta, hogy sok diákcsoport jár a könyvtárba. Valamint arról is esett szó, hogy lesz Könyvtári tábor az idén is. A könyvtár továbbra is nyitva van minden első és harmadik szombaton.

Ezután a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika (SOTE) alapítványának kérése következett. Tűkre kértek támogatást, melyet a testület egyhangúlag elutasított. Az elutasítás oka az volt, hogy az Önkormányzat már így is számos alapítványt támogat országos szinten. (!)

Következő napirendi pontban a Lehel utcáról esett szó. Két ott lévő telekkel kapcsolatos telekvásárlási igény érkezett. A testület egyhangúlag megállapította a telkek értékét és eladási lehetőségét.

Ezután Neczpál Norbert helyi lakos kérelme következett. A Tangazdaság mögötti szántóföldből szeretne egy bizonyos részt megvásárolni. Döntés nem született a kérelemmel kapcsolatosan, ugyanis helyszíni szemlét (felmérést és egyebeket) igényel a dolog.

Következőleg a gerinc ( vízgerinc) használatáról esett szó. Ez a Hóvirág utca esete. 1 év alatt azt sikerült elérni, hogy ez a vízgerinc az Önkormányzat tulajdonába kerüljön, de a DAKÖV legyen az üzemeltető. Polgármester Asszony célja az, hogy ezt a vízgerincet térítésmentesen tudja majd átvenni.

Ezután egy újabb pályázati pont érkezett. A 4. BMS pályázat került szóba. ( az előző hármat megnyertük- ez csak amolyan mellékes fontos információ)  Felmerült annak lehetősége, hogy a Sószobára, vagy a Bölcsődére menne ez a pályázati összeg.
Vagy.. Járdafelújítás. A testület egyhangúlag a járdafelújításra szavazott.

A következő napirendi pontban ismét egy pályázatról esett szó. 40 millió forintot lehet igényelni a közétkeztetés javítására. Ez azt jelenti, hogy az iskolában található konyhát, illetve annak berendezéseit lehet korszerűsíteni. Azt itt meg kell jegyezzem, hogy tavaly is volt ilyen pályázat, de országos szinten nagyon kevés helyre mehetett ekkora támogatás. Bízzunk benne, hogy idén Mi benne leszünk! Pláne, hogy egy konyhai tervező mérnök is volt már erre… 🙂

A következő pontot még hallgatni is jó volt. Jelenleg 100%-os kihasználtsággal üzemel az óvoda és a bölcsőde is! Sőt, egyre többen költöznek le Kartalra, így felmerült az a kérdés, hogy esetleg kicsi lehet a bölcsőde előbb-utóbb.
Bártfai Lászlóval( Ő tervezte a bölcsődét) folynak a tárgyalások egy esetleges bölcsőde újításról.

Aztán, a Kristály Rekreációs Alapítvány kérelmével folytatódott az ülés. Május 19-én tartanának a Művelődési házban ( addigra igen, át lesz adva!) , egy rendezvényt, mely díjmentes lesz mindenkinek. Valamint az esemény előtt főpróbákra kérnék el a Művelődési Házat. A testület elfogadta a kérelmet. Valamint ebben a pontban szó esett a Színházi napról is. Ebben az évben szintén megrendezésre fog kerülni ez is a Művelődési Házban.

Ezután ismét egy gyors ingatlanvásárlásról esett szó. A testület úgy döntött, hogy bérleti szerződés marad továbbra is, így a vásárlási kérelem el lett utasítva.

Következőnek a Zrínyi utcáról esett néhány szó. Itt az úgy nevezett “régi iskola” szerződésének állásáról volt szó. ” Jól áll a szerződés” zárta rövidre Jegyzőasszony.

Langa Gábor a járdafelújítás témájában annyira elmerült, hogy csak ekkor szólalt fel, hogyha lesz új járda, akkor legyenek kukák is!

Sajnos rossz dologról is esett szó. Ez pedig egyértelműen a kéményseprős csalások voltak. Kartalon meg van határozva, hogy ki mehet be ellenőrizni. Vigyázzunk, ne dőljünk be mindenkinek, sok a csaló kéményseprő sajnos!

És ha már ennyiszer szóba került a Művelődési Ház.. Kicsit csúszik az átadás, de május első két hetében valamelyik napra fog esni a pontos dátum. A székek jövőhéten hétfőn vagy kedden érkeznek. Csodás lesz a Művelődési Házunk, és akkor még nem voltam teljesen konkrét! 🙂

Kicsit menjünk odébb fejben. Menjünk a térre.

Szóba került (immár sokadik alkalommal) a színpad felújítása, és a filagória ( ez amolyan tető féle) helyzete. Döntés még nem született, de az biztos, hogy a színpad fel lesz újítva. A filagória körül még nagyon sok kérdés merült fel. Valamint a teret széppé tevő kandeláberekről ( lámpák) is esett néhány szó. Ezek július végére érkezhetnek meg, így csodaszép lesz majd a tér, a nyári csillagos ég alatt. 🙂

A Coop melletti árusításról is volt néhány szó. Jelenleg bárki árulhat ott. Felmerült annak a kérdése, hogy fizetőssé tegyék az árusítás lehetőségét. De ne felejtsük el, hogy korábban az is szóba került, hogy egy termelői piac legyen létrehozva.

Végezetül szóba került a Dózsa György utca. Lenne ott még 100 méter, ami várja az aszfaltot. Illetve nemcsak az út, hanem a lakosok is várják. Az itt lakók mind kérték és vállalták is a hozzájárulás megfizetését, amennyiben az idei évben le lesz aszfaltozva. Ez ám az összefogás! 🙂

És végül a FÁK.

Ez tűnt a legfontosabb és legsürgősebb napirendi pontnak. A Temetőhöz 25 fát terveznek ültetni. Az Ady utcába lesz néhány vérszilva ültetve. A Császár utcába még nincs eldöntve, hogy mi legyen.

Ez a testületi ülés viszonylag “hamar” véget ért.

Természetesen a végén az én kérdéseimre is sor került.  A Mártírok utcai játszótérről kérdeztem első körben.

Nincs tervezve, hogy el legyen kerítve, azonban tervben van a homokozó létrehozása! 🙂

A nagy játszótérre fognak homokot vinni. És ha már nagy játszótér. Polgármester Asszony nagyon örül a nagy sikerű gyűjtésnek. Azt javasolta, hogy a fát kívülre lenne érdemes ültetni. Felhívta a figyelmemet, hogy olyan fát válasszunk amire nem allergiás senki. ( bele sem gondoltam, hogy akkor körülbelül 1-2 fa marad lehetőségnek) .

Rákérdeztem a Kocka tóra. Borzalmasan költséges lenne bármit kezdeni vele. Komoly munkagépek kellenek hozzá, és nyilván nem kevés pénz.

És mivel néhányan kérdeztétek, igen lesz Kisbíró. Kicsit csúszik az indulás, de hamarosan elindul az is!

Szeretnéd, hogy a kérdésed elhangozzon a testületi ülésen, de nem tudsz eljönni? Vedd fel velem a kapcsolatot, és a testületi ülések végén felteszem a kérdésed! 🙂

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük