Majális, Május 1, Májusfa

A munka ünnepén sok szeretettel köszöntök minden otthon maradt, pihenő embert. 🙂

Mitől munka ünnepe ez a mai nap?

Ez egy kiharcolt ünnepnap! Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés szlogennel. (forrás)  Érdekes, hogy 174 évvel később (1991-ben) a Beatrice kicsit újragondolta a tematikát, és 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás felkiáltás hallatszott az emberek szájából a 20. század vége felé. Valahogy a dalszöveg furcsa lett volna a 8 óra rekreáció szóval. 😀

Május 1-je hasonló tartalommal katolikus egyházi ünnep is, munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére. XII. Piusz pápa 1955-ben egy újonnan kreált ünneppel: a május elsejét „József, a munkás” ünneppé emelte. (forrás)

Egyes helyeken azt lehet olvasni, hogy ezen a napon sok helyen Májusfát is állítottak. Vannak olyan helyek ahol Pünkösd napján állítják fel. A Májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, emellett gyakran szerelmi ajándékként is szolgált. Remélem, hogy Kartalon sok helyen állítanak fel Májusfát. 🙂 További érdekességeket a májusfáról itt olvashattok.

Jelenleg 12 fok van. Napközben 17 és 19 fok között tetőzhet a hőmérséklet. Esőre ma nem kell számítani, gyors, futó záporokra minimális lehetőséget mutatnak az előrejelzések.

Kezdjük a híreket, mert ma nagyon kell sietni.

És hogy miért kell sietni?

Nos, 9 órától Nyílt nap lesz a Teniszpályán. Vegyetek fel sportruházatot ( vagy valami kényelmeset) és próbáljátok ki a teniszt! 🙂 Ha van ütőd elhozhatod, de tudnak biztosítani is.

 

10 órától 12 óráig cipővásár lesz a játszótér mellett.

A környéken Hatvanban és Gödöllőn lesz Majálisozásra lehetőség. 🙂

Ma reggelre ennyi lettem volna. Mára mindenkinek élményekben és nevetésekben gazdag szép napot kívánok! 🙂

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük