Nagypénteki hírek

Szép reggelt kívánok Mindenkinek!

Jelenleg 8 fok van. Napközben 18 és 22 fok között tetőzik a hőmérséklet. Csapadék továbbra sem várható, ahogy fronthatásra sem kell készülni.

Lássuk a híreket, röviden.

Mától kezdődik a Húsvéti gyermek vidámpark! 🙂 

Jó szórakozást minden oda látogatónak! 🙂

Kartalon a legtöbb üzlet ma zárva tart! 

Aztán..

Tegnap a Kartal SE győzelmet aratott Csenger ellen! 🙂 Gratulálunk, Fiúk! 5-4-re nyertünk, és igazán szoros, izgalmas mérkőzés volt.

Április 27-én ( szombaton) délután 5 órától este 7 óráig lesz Lantos Csenge festőművész, Mi emberek című kiállításának megnyitója.  Az eseményt Ladócsy László festőművész fogja megnyitni. Lesz büfé, ahol tavaszi finomságokkal és fröccsökkel várják az eseményre ellátogatókat.  Parkolási lehetőség a templomnál vagy a bölcsődénél lesz. Az eseményről bővebben itt lehet olvasni.

Május 4-én (szombaton) Családi nap lesz a Játéksziget Bölcsődében! 🙂 További információt a lentebb látható képen olvashattok. 🙂

Május 7-én és 8-án reggel 8 órától délután 5 óráig óvodai beiratkozás lesz. Hogy a beiratkozás gördülékenyebben menjen, az óvoda közzétett néhány dokumentumot, amit ki kell tölteni. Ezeket itt tudjátok megnézni, letölteni.

Még mindig van 3 nap adományt leadni Batáriné Bezzegh Anitának, aki a Kárpátaljai gyermekeknek gyűjt. A gyűjtés 0-2 éves korú gyermekeknek megy. Aki teheti, adakozzon. 🙂

Premissa szalonban még több mint 2 hétig tart a plüssállat gyűjtés. 🙂  Magáról a kezdeményezésről itt tudtok olvasni.

Aki még esetleg nem rendelkezett idén személyi jövedelemadója 1%-ról, annak egy kis emlékeztetőül itt a kartali alapítványok listája. Az ügyfélkapun keresztül pár kattintás az egész! Akinek nincs ilyen, postán is beküldhető a nyilatkozat! Éljünk minél többen ezzel a támogatási lehetőséggel! Határidő: 2019.05.20.Támogassuk a kartali alapítványokat! 🙂 

A végén beszéljünk egy kicsit a mai napról. Én például azt sem tudtam, hogy a nagypéntek Indonéz nemzeti ünnep. És Ti?

(Forrás)

nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek. A húsvét előtti 2. és a farsangi időszak vége utáni 45. nap. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről, a liturgiában a húsvéti szent háromnap második napja.

Nagypénteken a római katolikus egyházban nem mutatnak be teljes szentmisét, mert a katolikus hagyomány szerint ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. A nagypénteki szertartásból ennek megfelelően az átváltoztatás (konszekráció) kimarad, csak igeliturgia van, áldoztatással. Erre utal a nagypénteki szertartás elterjedt elnevezése a csonka mise is.

A pap a szertartást piros öltözékben végzi – a piros a vértanúság liturgikus színe. A papság és a segítők teljes csendben vonulnak be a templomba, s az üres oltárszekrény (tabernákulum) előtt arcra borulnak. Ezt követi az igeliturgia: az olvasmány Isten szenvedő szolgájáról szól, majd a szentlecke után János evangéliumából olvassák fel vagy éneklik el Jézus szenvedéstörténetét, a passiót. Ezután következnek ünnepélyes formában az egyetemes könyörgések. Majd körmenetben behozzák a keresztet, amely előtt tisztelegve minden hívő kifejezheti háláját és imádatát a megfeszített Krisztus iránt. Az igeliturgiát áldoztatás követi, a nagycsütörtöki misén konszekrált kenyérrel. A szertartást egyszerű könyörgés zárja, nincs áldás, nincs elbocsátás.

Hitben,békében, szeretetben teljes, kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok minden Kartali lakosnak! 🙂

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük