Átadásra került a Mártírok utcai orvosi rendelő

Igaz, hogy pár hete már használatban van( valójában 1968 óta !) , de végre hivatalosan is átadásra került, a felújított orvosi rendelő. 🙂

3 óra után egy kicsivel kezdődött az esemény, szépen megérkeztek a vendégek, a lakosok. A rendezvény előtt kellemes zene is szólt.

Az átadást Varga Józsefné beszéde nyitotta meg. Köszöntötte Pogácsás Tibort, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárát, Szabó Zsoltot országgyűlési képviselőt, Vécsey Lászlót a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjét, Tamási Józsefet, településünk címzetes apát-plébánosát, Oláh Klára Máriát, Kartal polgármesterét, a körzeti orvosokat, fogorvosokat, az egészségügyi és az egyéb intézmények dolgozóit, valamint a lakosságot, és a Régi plusz televízió nézőit.

Nyitó beszédében elmondta, hogy 1968 óta áll az épület, azóta szolgálja ki a beteg embereket, és hála a pályázati forrásnak, lehetőség nyílt a teljes felújításra.

Ezek után Kovács Kitti 8. osztályos tanuló Reményik Sándor: Orvos versét szavalta el. Csodálatos volt, megindító és elgondolkodtató.

Ezután Varga Józsefné felkonferálta Baráth Vivient és Varga Veronikát, hogy népdalaikkal emeljék az esemény színvonalát.

A csodás dalok után következett Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Megköszönte a meghívást, és örült neki, hogy ezekben a fontos pillanatokban a kartaliakkal együtt örülhet,ünnepelhet. Beszédében szót ejtett az orvostudomány hihetetlen gyors fejlődéséről, a technika fejlődéséről, valamint azt is megemlítette, hogy Kartal nagyon szépen és jól fejlődik, valamint megjegyezte, hogy aki belép Kartalra és szétnéz, az egy rendezett települést lát, melyből egyenesen arányos, hogy szorgos, dolgos emberek lakják Kartalt.

Ezek után Varga Józsefné a kartali hagyományőrzésről ejtett szót. Felkonferálta a Rozmaringosok Hagyományőrző csoportját, akik csodás Galgamenti táncot adtak elő. 🙂

Ezután Vécsey László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője mondta el gondolatait az egybegyűlteknek.  Beszédében kiemelte, hogy immár 9. éve van szerencséje figyelemmel kísérni Kartal fejlődését, és annak fontosabb eseményeit. Elmondta, hogy látni lehet, hogy Kartal azon az úton halad, amit kijelölt magának. De hozzátette, hogy ezt az utat nehéz tartani, ugyanis a fejlesztési források egy jelentős része, ide Kartalra ( mint kis település, viszonyítva a középső régióhoz) ritkán érkezik.( Szóval örüljünk, hogy ennyi minden összejött ebben az évben is! 🙂 )

A legfontosabb mondatot a végére hagyta, hogy az önkormányzatunk a helyén van. 🙂 

Beszédét azzal zárta, hogy mindenkinek köszönjük meg a munkáját, és azt kívánta, hogy a lehető legkevesebbszer lássuk az épületet, azonban legyünk azzal a tudattal, hogyha gond van, van hova fordulni. 🙂 Megköszönte a meghívást, és bízik benne, hogy még sok ilyen szép pillanatban vehet részt.

Ezután Tamási József címzetes apát-plébános beszéde következett, majd az azt követő áldás is. Köszöntötte az egybegyűlteket, külön köszöntötte az orvosokat. Elgondolkodtató beszédet mondott a hitről, az orvoslásról. Kiemelte, hogy nagyon rossz, hogy “telefonsimogató emberek” lettünk. Felhívta a figyelmet, hogy kezdjünk el beszélgetni, mert a beszéddel, kicsit egymás lelkét is tudjuk simogatni, és lehet nem lenne ennyi várakozó ember a teremben. ( Teljes mértékben egyetértek az atyával! A jó szónak, a beszélgetésnek ereje van! 🙂 ) .

Majd elmondta, hogy a “mi” Szent Erzsébetünk alapította Európában az első kórházat. Megígérte, hogy ahogy eddig is, továbbra is imádkozni fognak az orvosokért. Ezután felállva elmondtunk egy Miatyánkot, és az atya megáldotta kívül-belül az épületet.

Beszédét azzal zárta, hogy kívánja, hogy minden egészségügyi dolgozó hivatástudattal élje meg azt a munkát, amit itt végez. A legfontosabb mondat ismét a végén érkezett. Kiemelte, hogy sajnálatos, hogy az orvosi egyetemre való bejutáshoz, biológiából, fizikából, matematikából kell sokat tudni a jelentkezőnek, és nem szerepel a feladatok között az együttérzés, az osztozkodás megélése.

Ezek után az elgondolkodtató pillanatok után, következett Oláh Klára Mária, Kartal polgármesterének beszéde. Külön köszöntötte Pogácsás Tibort a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárát, Vécsey László és Szabó Zsolt országgyűlési képviselőket, Karlós Attilát az önkormányzati államtitkárság kabinetfőnökét, Tamási József címzetes apát-plébánost és a megjelenteket, és a televízió nézőket. Majd név szerint köszöntötte az orvosokat: Dr. Stahorszky Margitot, gyermekorvost,  Dr. Tankó Gézát aki 1968-óta ( 51 éve!) praktizál Kartalon , Dr. Katona Miklóst és feleségét, valamint Dr. Gál József Miklós fogorvost.

Beszédében elmondta, hogy az épületet 1968-ban építették a helyi lakosok, és ez idő alatt bizony kikezdte az idő. Elmondta, hogy milyen munkálatokat végeztek az épületen és az épületben. Polgármester Asszony mindenki munkáját megköszönte, és hozzátette, hogy a rendelő előtt még folytatódni fognak a munkálatok! 🙂 Ezután megköszönte Pogácsás Tibornak és Vécsey Lászlónak, a múltbeli, a jelenbeli és a jövőbeli támogatást. Beszéde végén Pogácsás Tibor és Vécsey László ajándékot is kaptak, egy szép kulcsot Kartalhoz. 🙂

Ezután pedig a szalag átvágása következett, majd belülről is meg lehetett tekinteni az épületet.

Örülök, hogy egy ilyen eseményen én is részt vehettem, és nem utolsó sorban nagyon örülök, hogy Kartal ennyire fejlődik! 🙂

Képek és videók a későbbiek folyamán lesznek, engedélyezés után! 🙂

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük