Interjú Szászik Ildikóval, aki lassan körbehorgolja a Világot

Szia, Ildikó! Köszönöm, hogy vállaltad ezt az interjút!

Sziasztok! Szászik Jánosné, Ildikó vagyok. Köszönöm a lehetőséget.

Elmondanád nekünk, hogy mivel foglalkozol?

A horgolás a munkám és a hobbim is. 30 éve foglalkozok vele. Mindig is szerettem csinálni. Aztán úgy alakult az életem, hogy nem tudok teljes munkaidőben dolgozni. Olyan munkára volt szükség, ami kötetlen időbeosztással jár. Ezért döntöttem úgy, hogy a hobbim ezentúl a munkám is lesz.

Most főként táskahorgolással foglalkozom, de eddig nagyon hosszú út vezetett. Babaruhákkal kezdtem, aztán karácsonyi és húsvéti díszeket készítettem, ezek mellett terítőket, függönyöket. Az utóbbi időben egyre több ékszert is készítek, horgolva és hajócsipke technikával.

Milyen technikával készülnek el a táskák? Nehéz elsajátítani? Kérdem én, akinek semmi kézügyessége nincsen.

Horgolással. 🙂 A horgolás, mint technika nem nehéz. Szerintem… 🙂 Sok embernek tanítottam már meg. Idő és gyakorlás kérdése csak, és nagyon szép dolgokat lehet készíteni. Különösebb kézügyesség nélkül is érdemes megpróbálni. Tervezem, hogy indítok horgoló tanfolyamot, kezdőknek és akár haladóknak is. Amikor horgolok, nekem az az ÉN-időm. Teljesen feltöltődöm tőle. Az egyes darabok készítésére szánt idő, az ÉN-idő számomra! Örömet okoz, hogy amit készítek, tetszik másoknak; viselik, vagy a lakásuk dísze. A ráfordított időt nem számolom, én élvezem! Manapság – hála Istennek – újra divatba jöttek a kézzel készült dolgok. Trendi a vintage stílus, de a modern lakásoknak is tökéletes kiegészítői a horgolt terítők és függönyök. A táskákhoz használt fonalból szőnyeget is készítettem már. 🙂

Miket készítettél eddig?

Készítettem már ajtódíszeket, asztaldíszeket is, és orchideákat is. A virág nagyon idő és munkaigényes. Nagyon sok születésnapra, anyák napjára készítettem már, és tanároknak, tanítóknak ajándékba is vitték már. Esküvőre dekorációt még nem, de bármi lehet! Vendégváró ajándékot már készítettem: szalvétagyűrűt kért a fiatal pár.

Mi volt a legextrémebb kérés? 🙂

A legextrémebb kérés? Hát mondom, ahogy kérték: „kukipulcsi” Örült a megajándékozott! 🙂

Hogyan tudja megtartani a táska a formáját, ha bele tesszük amit bele szeretnénk? Úgy értem, nem nyúlik a fonal?

A táskák különleges fonalból készülnek különleges technikával. Eddig egy külföldi gyártóról tudok, aki ilyen fonalat gyárt, illetve Magyarországon két forgalmazója van. Nagyon erős, nem nyúlik, mosható. A technika szintén hozzájárul a tartósságához, mert szorosabb, tömörebb, mint az átlagos minták. A táskafülek valódi bőrből készülnek. Egy magyar kézműves mestertől rendelem őket.

Kicsit visszakanyarodnék, mi az a hajócsipke?

A hajócsipke egy új szenvedélyem. Ez egy sokkal aprólékosabb, kifinomultabb technika, így az ékszerek is csodaszépek.

És az utolsó kérdésem: Hogyan lehet rendelést leadni?

Rendelni bármit és bárhogyan lehet! Vannak kész darabok is, de bármilyen egyedi kérést teljesítek. Amit horgolni lehet, azt megcsinálom, és amit nem, még azt is megpróbálom! Szeretem a kihívásokat! 🙂 Az, hogy mivel foglalkozom, igazából szájról – szájra terjed, na és a Facebook. A legtöbb megrendelésem a Facebook-on keresztül érkezik. Vagy csak egyszerűen megállítanak az utcán! 🙂

Büszke vagyok rá, hogy külföldre is kerültek már ki munkáim: Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Németországban is vannak.

Ildikó, nagyon szépen köszönöm az interjút. Gratulálok a csodás munkáidhoz, és további sok sikert kívánok!

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük