Hóolvadás és ónos eső

Úgy látszik a nagy hónak ennyi volt, tegnap elkezdett olvadni a hó. Persze havas esőt írnak az oldalak, és sajnos előfordulhat Kartalon is ónos eső. Beszélgessünk egy kicsit most az ónos esőről. Előkelő helyet foglal el a listámon ez a bosszantó időjárási jelenség.

De mitől ónos eső az ónos eső?

Az ónos eső túlságosan lehűlt csapadék. Amint a földre lehull pillanatok alatt megfagy és teljes jégpályát képes alkotni a perc töredéke alatt. Gyakorlatilag nagyon is nehéz ezt az időjárási jelenséget előrejelezni, hiszen nehéz elcsípni azt, amikor a talaj fagyos, és több száz méter magasban pedig esik az eső. Az elnevezése miszerint ónos eső, sajátos magyar alkotás. Más helyeken túlhűlt esőnek, darás esőnek vagy épp fagyott esőnek nevezik.

Az ónos esőről az a szóbeszéd járja, hogy a nagy hidegek enyhülésének az egyik jele. Lehet, hogy a napsütés túl sok kérés lett volna 🙂 Azonban, ha megnézzük az időjárás előrejelző oldalakat, tényleg látszódik valami enyhülés.

kép forrása: https://www.idokep.hu/idojaras/Kartal

 

Hogyan védekezhetünk az ónos eső ellen?

A magyarok leleményes emberek, így van pár praktika amivel vigyázhatunk magunkra ónos eső idején. Az első ilyen javaslat, hogy aki csak teheti ónos eső idején maradjon otthon. Ez szép és jó, de a munka magától nem fog menni.

Régi taktika, hogy ilyenkor a cipőnkre ráhúzunk egy zoknit, ezzel is biztosabb tapadási réteget létrehozva, amikor sétálunk. A másik javaslat az, hogy lépjünk teli talppal! Tehát, ne vegyünk fel magassarkú csizmát és tornacipőt sem (találkoztam mindkettővel sajnos) . Lassan lépjünk, de biztosan. A pipiskedés csak az elesést segíti elő.

És ha elestünk? Állítólag jégen elesni nem rosszabb, mintha szárazföldön esnél el. Az ember ilyenkor igyekszik a kezével tompítani, így minden esés után alaposan teszteljük a kezünk épségét.

Egy újabb tanács, ha elesett embert látsz, és nem tud mozogni, nem biztos, hogy azzal segítesz neki, ha megmozdítod! Viszont kérdezd ki az elesés körülményeiről, mióta fekszik és így tovább.

A vezetésnél pedig fokozottabban figyeljünk oda!

Mindenesetre én bízom benne, hogy elkerül bennünket az ónos eső!

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük