Hókotrás és időjárás

Az elmúlt pár napban szinte felrobbant a hókotrás miatt a Kartal csoport. Én magam is az az ember vagyok, aki azt gondolom, hogy mindenről kell beszélni. 

Legnagyobb döbbenetemre átküldtek egy képet és vele együtt egy cikket is, amiben azt láttam és olvastam, hogy budapesti elítéltek söprik a havat a járdán. Elkezdtem kutatni ismét, hogy vajon máshol is nehezebben megy-e a hókotrás.

Ennyire jutottam: IGEN.

Gödöllőről és Aszódról is kaptam üzenetet, hogy ott is folyamatosan takarítják és sózzák az utat, de tudják, hogy idő kell mire hatni fog a dolog. Tudom, hogy kellemetlen, de tartsunk ki! Elvégre Kartaliak vagyunk! 🙂 

A tegnapi nap azonban az időjárásunkban is különleges volt. Hol sütött a nap, hol szállingózott a hó, hol pedig feltámadt a szél egy rövid időre. Én még ilyet nem láttam, amióta tél van. Hiába, nagy úr a természet, mégis mi emberek nagyon is tudjuk befolyásolni a dolgok menetét, ha csak egy döbbenetes időjárási anomáliáig. Tegnap az ország két részre szakadt. Volt egy tavaszi, és egy téli féltekénk, ha úgy tetszik 🙂 

Erről itt a döbbenetes kép:


A kép forrása: https://www.idokep.hu/hirek/ket-evszak-egy-nap-alatt

De, hogy valami vidámabbról is beszéljek, úgy fest marad a hideg, csípős levegő. Én ennek csak részben örülök. És hogy miért? Nos, annak idején a doktor nénim mindig azt mondta, hogy a hideg levegőtől elpusztulnak a vírusok. Aztán, ahogy olvasom a különböző orvosi kutatásokat, cikkeket, orvos válaszol oldalakat, egyre inkább az látszódik, hogy néhány vírus kifejezetten jól elvan a fagyos időben is. Ez nyilván magyarázná, hogy télen miért kapja el az ember a náthát. Jelenlegi kutatások szerint a kinti és a benti levegő hőmérsékletének ütközése lehet a felelős a gyorsabb terjedésért. Nos, emiatt örülök csak félig. 

Egy friss írás alapján a szokásos influenza járvány előtt járunk, így még most oltsa be magát influenza elleni oltással az, akinek szüksége van rá! Ugyanis a védettség kialakulásához 2 hét kell.

Hogy kik kaphatják meg térítésmentesen az oltást?

  • a kismamák
  • a 60 év felettiek
  • a cukorbetegek
  • az asztmások
  • a szív-és érrendszeri betegségben szenvedők
  • két évesnél fiatalabb gyermekek 

Korábbi cikkek a témában: https://kartal.ihirek.hu/2018/11/09/hirek/lassan-kezdetet-veszi-az-influenza-szezon/

https://kartal.ihirek.hu/2018/11/28/hirek/hogyan-ne-legyel-beteg-telen/

De, hogy miért örülök, hogy marad még a hideg egy kicsit? A szánkózás, a hógolyózás és minden kinti élmény miatt, amit ilyenkor szerezni lehet. 🙂  

Aki csak teheti, menjen ki egy kicsit, álldogáljon pár percet, nézze a havas tájat.

Az utakon mindenki vigyázzon magára, és vigyázzunk egymásra is! Ezeken a napokon (is) legyünk türelmesebbek magunkkal is, és embertársainkkal is. Hiszen tudjuk, hogy a türelmetlenségből gyakran hiba is születik, és arra senkinek sincsen szüksége. 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük