Frontok és a migrén

A frontok jönnek-mennek. Sőt, ahogy szépen lassan közeledik a tavasz, egyre sűrűbben fordulnak elő frontátvonulások. De ne szaladjunk ennyire előre.

Ezeken a csípős napokon nem elég a hideg levegővel megbirkózni, sok embert kínoz ilyenkor a migrén. Én ennél rosszabb fejfájást el sem tudok képzelni, vagy fájjon rendesen, de az, hogy “féloldalt” fáj, az valami rettenet. 

Mi állhat a hátterében? 

Egyelőre a kutatások azt bizonyítják, hogy a genetika mindenképp szerepet játszik itt is. Nehéz erről is kutatásokat végezni, hiszen hiába vagyunk a 21.században, az emberi agy teljes egészének a működését a mai napig nem értjük. Azonban úgy tűnik, hogy a nők hajlamosabbak ebben a “betegségben” szenvedni. 

Természetesen a migrént elősegíti, ha valaki stresszel, alvászavarral küzd, hormoningadozással birkózik, dohányzással, sőt vannak olyanok akiknek egyes ételek is előhozhatják, mint például a csokoládé.

Én is sokáig migrénes voltam, hála egy bizonyos gyógyszer mindennapi szedésének. Mióta nem szedem, már csak a rossz álmaimban tér vissza a migrén.
Ahogy minden más betegségnek, ( bár szerintem a migrén inkább valamilyen agyban lejátszódó tünetegyüttesnek a kisugárzása- Dr. Dulai Zsófia 🙂 ) ennek is vannak változatai.

Beszélhetünk közönséges migrénről vagy aurával járó migrénről.

A közönséges migrénnel szerintem életében legalább egyszer mindenki találkozott. Ekkor érezzük, hogy a fejünk egyik oldala lüktet, szorít, nyom és feszül. Elviselhetetlennek tűnik, hosszúsága mindenkinél változó lehet. Felléphet fény és hangérzékenység, természetesen az ingerültséget se felejtsük el. Sőt, van olyan aki hányingert is tapasztal ezalatt a fejfájás alatt. Fájdalmas és bosszantó fejfájás ez.

És akkor most beszéljünk azokról akik az aurával járó migréntől szenvednek.

Nos, ők azok akik szintén megtapasztalják a fentebb leírtakat, viszont társul még hozzá látás probléma, mint a villódzó fények, kockás látás, foltos látás. Egyensúlyzavar is előfordulhat, valamint vannak emberek akik teljes kéz zsibbadásról számolnak be. 

Megoldás nincsen nagyon, gyógyszert vehetünk be, de sok helyen azt olvasom, hogy akinek migrénje van, próbáljon meg pihenni.

A végére pedig hoztam két videót, amely megmutatja, hogy milyen egy olyan ember élete aki ezzel a betegséggel él napi szinten, vagy egy nap többször is átéli ezt a borzalmat. 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük