Szilveszter van II. rész

Lassan mindenki, aki szórakozni megy estére, elkezd készülődni. 🙂 Aki pedig otthon tart bulit, készíti elő a virslit, a pogácsát, a malacos ételek tömkelegét, a lencsét és a babot. 

Na de álljunk meg egy szóra.

Volna pár kérdésem.

Miért eszünk virslit szilveszterkor?

Mert rendben, a malacot értem, mikor kicsi voltam elmondták, hogy a malac előre “túrja” a szerencsét az embernek. De a virsli? Az mit akar szimbolizálni? 

Ahogy lenni szokott, most is kutakodni kezdtem, és legnagyobb döbbenetemre arra jutottam, hogy az ég egy adta világon semmit nem jelent a szilveszteri virslievés. Egyszer valaki elkezdte, és konkrét kultúrává nőtte ki magát. Oly annyira kultúra lett, hogy tegnap, amikor egy nagy bevásárlóközpontba kellett menjek, a virslis részleg Teljesen üres volt! 

Sőt! Egy másik oldalon azt olvastam, hogy éjfél előtt nem is szabad virslit enni. Azt, hogy miért, az már nem volt taglalva. 

A legkézenfekvőbb elmélet az, hogy “valami köze van a virsli összetételének” a malachoz. Ebbe a témába, ha nem gond nem nagyon szólnék bele.

A lencséről és a babról az a szóbeszéd járja, hogy pontban éjfélkor kell felszolgálni, vagy elfogyasztani, hiszen csak akkor hoz szerencsét, ha ez lesz az első falatunk az újév napján.

Az ételeken kívül mással is ünnepeljük az új esztendőt, ezt pedig tűzijátékkal, vagy épp petárdával tesszük. 
Régen ( nagyon régen) ez a fajta hangos zajkeltés szilveszterkor céllal is szolgált! Nemcsak szórakoztatás volt a cél, hanem a különböző átkokat és rossz erőket is elzavarta az embertől. Ma pedig kellő vitatéma a kutyatartók és a nem kutyatartók között. Utóbbit nagyon sajnálom, viszont elgondolkodtat, hogy miért hallok jóval kevesebb panaszt augusztus 20-a miatt, mint szilveszter miatt. 

 

És miért pont pezsgőt iszunk? Miért nem finom eperbort? 

A 15. században a pezsgő maga volt a luxuscikk. Történelmi írások szerint Dom Perignon ( francia szerzetes) az 1600-as években teljesen véletlenül(?) előállította a borból a pezsgőt. Ilyet hogy lehet? És a másik, egy szerzeteshez, hogyan kerül alkohol? Ahogy telt az idő, a pezsgőgyártás fejlődött. De maradt egy elmélet a szilveszteri pezsgőzéssel kapcsolatban. Mégpedig az, hogyha úri, vagy nagyon drága pezsgőt iszunk, akkor az év hátralévő része is ennek jegyében fog eltelni.

Na, ide nekem a világ legdrágább pezsgőjét, de gyorsan!! 🙂 

Kívánom, hogy mindenki le tudja zárni békével ezt az évet. Induljon Mindenki tiszta lappal holnap.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok az otthoni vagy épp a pince klubban tartandó esti bulihoz! 🙂 

Köszönöm, hogy a kartal.ihirek.hu-t olvasták, köszönöm a sok levelet, a kedves üzeneteket, a kedves szavakat! 

Jövőre még jobban igyekezni fogok, hogy minél több hírt tudjak Önökkel, Veletek megosztani!

Családalapításban, boldogságban, élményekben, házépítésben, önismeretben, szerelemben,szeretetben, sikeres vállalkozásban és minden földi és lelki örömben GAZDAG nagyon boldog új évet kívánok mindenkinek! 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük