Borús reggel és a petárda

Most így fél 8-kor igazán csípős és borult idővel találtam szembe magam. Örömmel írom, hogy már vannak jelentkezők a januári riportokra 🙂 

Tegnap este már hallottam néhány helyről tűzijátékot. Kezdek én is szilveszteri hangulatba kerülni. 🙂

Olvasom, hallom a híreket, hogy itt felrobbant egy petárda a kézben, ilyen tűzijátékot lehet csak használni és így tovább. Igaz, hogy 2005 óta szigorúan TILOS petárdát birtokolni, valamiért mintha enyhébb lenne a szilveszteri búcsúztatással járó büntetések száma. Szerintem, nem véletlenül nem igazán hallunk magánszemély megbírságolásáról petárda birtoklásért. Azt viszont nem árt tudni, hogy egy 2011-es módosítás szerint meg van szabva, hogy a hármas kategóriájú pirotechnikai eszközöket, CSAK

 

DECEMBER 31-ÉN 18 ÓRÁTÓL, JANUÁR 1-JÉN REGGEL 6 ÓRÁIG LEHET FELHASZNÁLNI!

 

És mik ezek a kategóriák? Nos 3 féle kategória van. Az első kettőt egész évben lehet forgalmazni.

Az első kategóriás termékeket 14 év felett már meg is lehet vásárolni, ilyen például a Római gyertya. 

Kép forrása: https://piromania.hu/tuzijatek/romai-gyertya/romai-gyertya-8mm-20-loves

A második kategóriások már egy kicsit komolyabbak. Itt már a korhatár is emelkedik 16 évre. Az egyik pirotechnikai cég vezetője, ebbe a csoportba a különböző sorozatlövős eszközöket javasolta.


Kép forrása: http://www.pyromagus.eu/termek/superstar

A harmadik kategóriára pedig magát a petárdát és az egyéb házi készítésű pirotechnikai eszközöket, az illegális beszerzés alattiakat értjük.

Kedves kartali fiatalok! Nagyon vigyázzatok magatokra, ha petárdáztok! Én életemben egyszer dobtam petárdát, jó muri volt, de közben féltem, hogy bajom esik. Ne kéz alatt vegyetek petárdát, hanem olyan helyen,ahol van pirotechnikai szakember, és el tudja nektek magyarázni mit hogyan kell csinálni! 

Íme pár tanács azoknak, akik mégis petárdákkal akarják búcsúztatni az óévet: 

  • 18 év felett használj petárdát!
  • piacon NE vegyél petárdát!
  • NE dobd ember, állat, autó felé! 
  • a petárda felhasználása után legalább 5 percet várj mielőtt odamész érte!
  • a ROSSZ és LEJÁRT minőségű petárdát VIDD a RENDŐRSÉGRE!
  • meggyújtás után legalább 10 MÉTERRE DOBD EL!
  • AMI NEM LÉPETT MŰKÖDÉSBE, AZT MEGSEMMISÍTÉS ÉRDEKÉBEN 24 ÓRÁIG ÁZTASD VÍZBE!

 

És most egy kicsit térjünk vissza az oldalhoz 🙂 

Kaptam pár üzenetet, hogy karácsony óta kicsit rövidebbek a cikkeim. 

Igen, hiszen alapvetőlegesen ez egy hírportál Kartalról és a Kartalon történtekről. Tehát, az elsődleges cél, hogy történéseket írjak le Kartalról. De nincs minden nap valami nagy eseményünk, és még kevés ember ír rám, hogy “figyelj! ez meg ez történt” így jobbára maradnak a más jellegű hírek.

Viszont, mivel minden nap szeretek írni, ezért igyekszem nemcsak hírportálos hangulatot teremteni az oldalon, hanem egy kicsit emberibbé, közéletibbé alakítani a dolgokat.

És nem utolsó sorban nálam a Karácsony általában mindig több napos. Ezt úgy értem, hogy ilyenkor sűrűsödnek meg a rokoni látogatások ( ezért is van még mindig napi 1 cikk) . Viszont ennek a panasznak, hogy rövid cikkeket írok, csak jó oldala van.

Önök szeretik ezt az oldalt, és ez mérhetetlen örömmel tölt el. 🙂

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük