December 21, a legrövidebb nappal

Ez szuper hír! Akkor nem sokáig fog tartani a nappali hőmérsékleti érték, több esély van a mínuszok győzelmére. Esküszöm, én még sosem szurkoltam ennyire a hidegnek, mint ebben az évben.

Ma van ugyanis a téli napforduló napja. Konkrétan éjfélkor. Abban a pillanatban a Föld forgástengelye a Nap sugaraitól a lehető legnagyobb szögben hajlik el.

Még mindig jobban járunk, mint egy Alaszkai város, név szerint Utqiaġvik. Itt gyakorlatilag jövő év január végén látnak újra világosat, és napot is. Mondjuk ez utóbbi nem teljesen fedi a valóságot ( mármint hogy nem látnak napot). 
Látni éppen látni fogják, de mindössze olyan érzésük lesz tőle, mintha folyamatosan alkonyatban élnének, mellé pedig a csodás -45 fok és a non-stop hófúvás, hát hiába a hó, akkor sem élnék ott.

Inkább maradok Kartalon, ahol annak szurkolok, hogy megmaradjon 2 centi hó Szentestére és Karácsonyra.

Annál is inkább maradok Kartalon, mert ma délután 4 órakor kezdődik a szokásos Falukarácsony a Petőfi téren! Én biztosan ott leszek!

Na, de honnan eredet maga az Adventi vásár?

Ez a szokás egyes német városokban alakult ki régen. Ekkor még a város mellett élő falvakból jöttek árulni portékáikat, karácsonyra szánt kellékeiket a szegényebb rétegben élők.
Aztán, ahogy telt az idő a 18. és 19. században vált széles körben ismertté a karácsonyi (adventi) vásár fogalma.
És milyen érdekes, hogy hiába telik az idő, hiába élünk a modern korban, az emberek ennyi évszázadon keresztül meg tudták őrizni a szabadtéri vásár jellegét.

A végére pedig egy kis kedvcsinálót hoztam a Reszkessetek Betörőkhöz.  🙂 Hiszen tudjuk, nincs Karácsony Kevin nélkül. ( Na meg Bud Spencer és Terence Hill filmek nélkül!)
A videóban azt láthatjuk, hogy Kevin hogyan élné meg ma, 2018-ban a “szörnyű” megpróbáltatást, miszerint egyedül marad otthon. Otthon, ami immár tele van modern technikai eszközökkel.

Végezetül pedig, lehet, hogy öreg vagyok, de azt gondolom, mindenkinek vannak kedvenc karácsonyi reklámjai, íme az enyémek. Bármikor látom ezt a reklámot youtube-on, valami hihetetlen gyermeki öröm költözik be a szívembe. Lehet, a nosztalgia miatt. Bármi miatt is legyen, csodás érzés! Még akkor is, ha csak egy jól megcsinált Coca-Cola reklám.

A Huawei reklámra az akkor 8 hónapos kislányom figyelt fel. Azóta is az egyik kedvenc karácsonyi mobilreklámom az interneten.

 

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük