Kutya hideg van Kartalon

Ami a reggeleket illeti, határozottan tél van. Jelenleg -5 fokot ír Kartalra. Ez az én belső hőmérőm szerint erősen hajaz egy szokványos Északi sarki napra. 

De amiről írni szeretnék, azok a kutyák elsősorban. Valamelyik nap a Kartal csoport hangos volt egy poszttól, amiben a helyes téli kutyatartásról volt szó.

Ugye, azt ahogy már sokan tudjuk 2016. január 1-jétől TILOS a kutyákat láncon tartani az udvaron. Abszolút egyetértek ezzel, hiszen ki akarna egy teljes életet így leélni? Mert bárhogy nézzük egy kutyának ( vagy bármilyen más állatnak) vannak érzései.

Azonban viszonylag új keletű dolog a következő : tilos a kutyákat télen kint tartani!

Nos, mivel szeretek utánajárni a dolgoknak, így ezzel a témával is pontosan ez történt. Láttam egy állatorvos posztját az ügyben, és kezdem érteni a média negatív hatásait. Ugyanis ő is leírta, hogy ilyen törvényünk nincs, enyhe félreértés van ezügyben.

Az eredeti, valódi cikk egy amerikai oldalon található, ahol azt írják, hogy ez a törvény Pennsylvaniát érinti! Itt hivatalosan is benne van a törvénykönyvben, miszerint komoly büntetést kap az, aki télen nem viszi be a kutyáját a házába vagy a lakásába.

Ekkor lángra kapott itthon is a hír, hogy na, innentől a magyar törvénykönyvben van, hogy a kutyáknak bent a helyük télen! Igen ám, csak a kedves cikkírók vagy bloggerek kihagytak egy szót az irományból, mégpedig azt hogy Pennsylvaniában.

Ezek után oldalak tucatjait bújtam, és mindenhol ezt láttam: 

Nálunk, magyaroknál jelenleg a törvénykönyvben nincs ilyen törvény!

De!

Egy olyanról azért esik szó, hogy a helytelen kutyatartásért bizony komoly büntetések járnak. Így, ha nincs is beleírva, hogy kedves magyarok, a kutya télen legyen bent, a józan paraszti eszünk csak bekapcsol, hogy -10 fokban lehet hogy fázik az a kutya. Legyen németjuhász vagy épp egy husky. 

Nem tudom, hogy Kartalon hogyan lehetne megoldani a helyes kutyatartásra való rávezetést. Nem lehet az, hogy mindenkihez egyenként becsöngetünk és előadást tartunk, hogy mit hogyan kellene. Még jóval a kutyatartás előtt kellene valamilyen ingyenes oktatást tartani mindenről ami aktuális lehet a kutyákat illetően. Vagy, ha már valaki kutyát szeretne, akkor nézzen utána alaposan a dolgoknak. 

Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy tényleg vannak olyan kutyák, akik nem érzik jól magukat a házban. Így viszont megkérdőjelezhető, hogy nekünk embereknek van-e jogunk felülbírálni egy kutya hőmérsékleti tűrőképességeit és bevinni a házba.

Nehéz téma ez is. Az biztos, hogy az egy jó kezdeményezés lehet, hogyha valaki ilyet lát, először csöngessen be az illetőhöz. Mondja el, hogy helytelen amit tesz, hogy ne legyen kint a kutya hiszen már a jégcsapok lógnak az orrából szegénynek. 

Idővel lehet kialakulna egy még családiasabb hangulat Kartalon. Ne törjünk mindig pálcát a másik felett. Emberek vagyunk, hibázunk, hozhatunk rossz döntéseket. 

De a helyes utat meg tudjuk mutatni egymásnak, amiből később egy még jobb közösség jöhet létre 🙂 

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük