A tél allergiája

Sok helyen hidegallergiának hívják, ám ez nem pontos megnevezés. Elviekben a hideg urticaria nevű rendellenesség nevén ismerik az orvostudományban.

A napokban egy cikket olvastam egy fiatal lányról, aki Kanadában él. Minden télen csalánkiütés borította az egész testét. Sokáig nem bírta a fájdalmat, így az egyik orvostól a másikig ment. Végül jött a megdöbbentő diagnózis:

Allergiás a télre.

Na, az is biztos, hogy gyakrabban hallottam azt a kifejezést eddig, hogy munkaitisz vagy iskolaitisz. De, hogy valaki allergiás legyen a télre?! Ez már tényleg a 21. század. Itt mindenki allergiás lehet mindenre.

Ez az allergia is a pszeudoallergiák( fizikai hatásút jelent, mint például napra való érzékenység, tehát fizikai tünetet tud produkálni) közé tartozik. Ez a tünetegyüttes erősen hajaz egy tavaszi csalánkiütésre. Ég, piros, viszket, fáj. Persze sok esetben a száj, az arc és a nyelv is megduzzadhat a kezeken és a lábakon kívül.

És ez mind a hideg levegőtől. Vagy a hideg italoktól. A hideg víztől. A hőmérséklet változástól.

Bele sem merek gondolni, hogy ott náluk Kanadában, ahol 1 nap alatt több hó esik, mint Magyarországon 30 év alatt, mégis mit tud csinálni? Nem nyithat ablakot, mert a kintről bejövő hideg levegőt egyből megérzi a bőre, nem ihat hideget és így tovább. Ez rettenetes lehet.

Honnan lehet tudni, hogy valaki „allergiás a télre”?

Nos, erre nehéz válaszolni, hiszen ez egy „újkeletű” allergiának számít, amit nem egyszerű diagnosztizálni. A szakértők úgy gondolják, hogy ezekben a hideg időkben a testünkben található hízósejtek hisztamint

( a testünkben található anyag, ami élelmiszer útján is bejuthat a szervezetünkbe) szabadítanak fel, aminek ez az allergiás reakció is köszönhető. Emellett úgy gondolják, hogy ez a betegség bárkit megtámadhat, de az eddig vizsgált eseteknél a család genetikája gyakran „sorsdöntő” volt. Ezt nevezik családi halmozódásnak. Amikor kvázi megnézik a családtagok betegségeit, elváltozásait stb.

Azt mondják, hogy az elsődleges tünet a bőr viszketése.

De még ilyenkor nem lehet egyértelműen csalánkiütésről beszélni! Van, akinek kis területen jelentkezik a viszketés, van, akinek a fél testét el tudja borítani a viszkető bőrfelület viszonylag rövid idő alatt. Mint minden betegség, ez is mindenkinél más lefolyású. Az biztos, hogy a nagyon súlyos eseteknél anaflaxiás sokk is előfordulhat.

Gyógymód nincsen.

Megelőzésekről és tünet enyhítésről lehet még csak beszélni. Aki ebben a rejtélyes betegségben szenved, az ne igyon hideg folyadékot, ne fogyasszon hideg ételt, ügyeljen a hőmérsékletváltozásra!

Ez utóbbi különösen fontos, ugyanis itt is nagy az eltérés. Van olyan kisfiú, akinek +5 celsius fokig bírja a bőre hideget és utána csalánkiütéses, van olyan akinek már a +20 celsius foknál is kiütéses lesz a bőre.

A legfontosabb az, hogy a beteg, mindig tartsa kellően melegen a bőrét! Ez sok esetben életet is menthet!

A beteg emberek egy része antihisztamint tartalmazó gyógyszerekkel, a súlyosabb esetűek pedig epinefrint tartalmazó injekcióval tartják kordában betegségüket.

Kis hazánkban nem sok embert érint ez a betegség, és én csak bízom benne, hogy ez a jövőben nem fog változni.

A végére pedig egy kis emlékeztető.

A mai nap folyamán délután 3 órakor 10×15 kiállítás megnyitó lesz a Ladócsy-Műteremben. Valamint délután 5 órától a Sportcsarnokban a Happiness Dance and Fitness egyesület tartja a szokásos év végi, karácsonyi záró táncgáláját. Mindkét eseményre ingyenes a belépés.

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük