Interjú Papp Zoltánnal -Kartal KIEZ-ével-

Mi egy rövidebb ideje ismerjük egymást, ugyanis az 5 évvel ezelőtti esküvőmön Téged kértünk fel fotózni. Már akkor is érdekelt veled kapcsolatban pár dolog, és most végre van alkalmam megkérdezni Téged.

Régóta fotózol? Hobbiból kezdted vagy valamilyen iskolát is végeztél ezzel kapcsolatosan?

Üdv, sziasztok!

Igen mondhatni, hogy már régóta fotózok. 2000-ben vettem az első kis Pentax gépemet, akkor még csak hobbi szinten ment a dolog! Komolyabban a fotózással 2013-tól foglalkozok, megvettem az első tükörreflexes Nikon gépemet és azóta tart a szerelem. Iskolát nem végeztem, a fotós dolgokat kitanultam, de ezt igazából látni és érezni kell!

Ha valaki szeretné, hogy te légy a fotósa, mi a teendője? Van ilyenkor valami bevett rutin?

Igen van rutin persze! Telefonon, email címen, illetve facebook-on vagyok elérhető, megkeres és én elküldöm melegebb éghajlatra.. Csak vicc volt J Megbeszéljük a részleteket, milyen képeket is szeretne, a helyszínt, egyeztetünk időpontot, ez alapján én küldök egy árajánlatot, és ha megfelel a megrendelőnek, akkor lefixálom az időpontot! 

Volt már, hogy valaki valami extrém helyen kért fotózási helyszínnek? Elmondod melyik volt a legfurcsább helyszín ahol valaha is fotóztál?

Extrém dolog nem igazán volt kérésnek még (azt hiszem). Ellenben én extrém dolgokat már bevállaltam egy jó kép érdekében! Vonat előtt ugrottam el, magasra kellett másznom korlátok nélkül stb. A legfurcsább helyszín egy vasútállomáson történt még 2002-ben, a helyszínnel nem volt semmi gond, viszont a furcsa az volt a dologban hogy valamiért nem tudtam az adott dolgot megfotózni! Először nem akart exponálni a cucc, majd elejtettem a gépet, mire meg nekirugaszkodtam újból akkorra meg elszállt az akkumulátor!

Mit találtál meg a fotózásban?

Az önkifejezést, a békét, a lelki társat! Amikor a gép a kezemben van, elszállnak a gondok, nincs semmi más csak az adott pillanat! Hihetetlen érzés.

Milyen érzés volt, amikor először nyert a Te képed egy fotósoldalon?

Nagyon jó érzés szerintem ezt mondanom sem kell! Visszaigazolás arról, hogy amit csinálsz az jó, és jó úton haladsz felfelé! Ha igazán akar valamit az ember és szívből lélekből csinálja és mellette még tehetséges is, a siker útja megtalálja…


Aki követi az oldalad, láthatja, hogy nagyon szeretsz verseket írni, dalszövegeket írni.

Mióta írsz?

Uhhh ez egy nehéz kérdés. Már jó régóta írogatok szövegeket! Ezt olyan 2006 környékére tenném.

Mi vitt rá, hogy elkezd?

Rávinni úgy érzem semmi! Az írás nekem belülről jön… Egyszer csak éreztem, hogy tollat kell ragadnom és írnom kell! Inspirációm viszont volt! A magyar rap zene nagyon közel áll hozzám. Jó pár előadó mondanivalója sokszor segített nekem a nehezebb időszakokon. Úgy gondolom, ha valaki úgy kezd neki az írásnak, hogy jó írjunk milyen rímeket is kéne kitalálni, ez már régen rossz.. Ezt érezni kell, úgy ahogyan a fotózásnál is meg kell élned egy képet.

Tudsz arról, hogy néhány sorod rendkívül szívhez szóló? Néha.. olyan részt mozgatsz meg az emberi agyban, ami nehezen érhető el.


Ennek én nagyon örülök! Több visszaigazítást is kaptam már mióta egy éve belekezdtem a zenélésbe hogy segített a zeném mások lelki világán, és úgy érzik, amikor hallgatják, a zenét mintha benne lennének az adott helyzetben, érzésben… Ez nekem sokat jelet, erről szól, a rap zene úgy érzem.

Amikor írsz, akkor csak dőlnek belőled a szavak és az érzések, vagy gondosan átgondolod mit érdemes leírni?

Dőlnek, mint a dézsából. Persze amikor olyan a hangulatom, jó a kedvem, és egyszerűen hív magához a toll, na, akkor képes vagyok egy 3 verés (verse) számot, refrénnel együtt egy óra alatt megírni. Volt olyan viszont hogy egy alapra nagyon ráéreztem elkezdtem írni a sorokat, de egy küldő tényező miatt nem tudtam folytatni. Majd amikor újra elővettem rágörcsöltem és egy mondat nem jött ki belőlem. Szóval, amikor érzem, akkor dől belőlem.

Amikor rossz napod van, az írás tud rajta segíteni?


Valamikor igen, valamikor nem. Egyszer tudok írni és jól is esik olyankor, de ha annyira nagy a gebasz akkor képtelen vagyok írni, mert akkor csak arrafelé jár az agyam.


Mit tanácsolsz azoknak, akik szintén szeretnének verseket, dalszövegeket írni?

Akik szeretnének, de még nem kezdtek hozzá azoknak semmit, felejtsék, el! Semmi negatív csak ehhez úgy gondolom, nem kell tanács sem visszaigazolás! Érzed, szeretnéd? Ragadd meg és csináld! Nem kell instrukció hozzá, idővel kiderül mennyire vagy jó benne! Ha már a szíved adod, hozzá nagyon rossz nem lehet…

És ha már itt tartunk..2017.06.11. Értesítőt kaptam, hogy kedveljem KIEZ oldalát, ráadásul pár perccel később egy dalt is feltettél az oldalra, ami a Hiányzol címet viselte. Miről szól a dal?


A Hiányzol, című zene szüleménye egy szerelmi szálról szól, két ember őszinte szerelméről, akik elválaszthatatlan köteléket alkottak, de külső tényezők hatására, és a túlzott szerelem fuldokló érzése miatt később elváltak útjaik…

Szóval, ki ez a KIEZ? Miért pont akkor jött létre, vagy hoztad fel a felszínre KIEZ-t?

A KIEZ az KIEZ.. A név jelentése a nagy semmi. Egy olyan ember, aki egy kis porszem ebben a mai világban, akiben sosem hittek, és nem gondolták volna róla, hogy kiemelkedik a szarból,már bocsánat. A felszínre nem hoztam, hanem ő akart felmászni. Az írás után tavaly éreztem azt, hogy most már mikrofont kell ragadnom! Elkapott a hév belefogtam, és ezzel egy végtelen gyönyörű utazás vette kezdetét.

Stílusügyileg hová sorolnád be magad?

A magyar rap zenét képviselem. Stílusban a számok eltérőek! Mint hallottátok már írtam már érzelgő csöpögős zenét, de írtam már kőkemény underground rap zenét is!

1 nappal később magam is döbbenten olvastam a soraidat. 1 nap alatt, ha jól emlékszem majdnem 1200 megtekintést generált a Hiányzol dalod. Sablonos kérdés, de milyen érzés volt?

Ez is egy hihetetlen érzés! De nem is a megtekintések száma volt az, hanem a szám után a hullám! Az üzenetek, visszaigazolások mind mind pozitív volt, és ez akkora erőt adott, hogy hihetetlen! De ugyanilyen érzés volt, amikor remegő hanggal először a stúdióban beleszóltam a mikrofonba, vagy amikor az első számot feltettem és megjöttek az első reakciók! Pozitív érzéshalmaz minden tekintetben!

Másnap újra kijött egy dalod, Az Út címmel. Erős szöveg, erős mondanivaló. Miért írtad meg ezt a dalt?

Az út című számban arra szerettem volna rávilágítani hogy az emberek változnak,és sajnos rossz irányba … Csak hogy idézzek „ A közös jövőnket,a kurva múltunk bontja szét „ Szerintem ebben a sorban minden benne van …. Kapzsiság,árulás,hátba döfés stb stb nem sorolom tovább .. És hogy tovább idézzek . „ Nem nézek vissza már,a szebb jövőért megyek el „ ez a sor pedig arról szól hogy minden olyan embert kizárok az életemből aki nem érdemli meg hogy a szívemet tovább sanyargassa,viszont akiket szeretek és megérdemlik őket óvom foggal körömmel !

Ezek után folyamatosan olvashattuk, hogy minden nappal egyre több megtekintésnél járnak a dalaid. Számítottál erre a fogadtatásra?

Igazából nem számítottam semmire,reméltem hogy így lesz J Minden kezdet nehéz,és meg kell járni keményen a lépcsőfokokat,nem lehet kummantani ! Ha nincs mögötted háttér és mindent magadnak csinálsz akkor nem egyszerű az előrejutás ! Próbálom mindig a maximumot kihozni de sokszor az anyagi rész visszaránt amit gyűlölök megmondom őszintén,de ahogy újra lehetőségem van rá gőzerővel nekikezdek ! J

 

Majd viszonylag hosszabb munka után új dallal köszöntötted a népet, ami az Ébredj! címet kapta. Elképesztően szókimondó, amikor kell, de mélyre hatoló dal. Személyes kedvencem. Honnan jött, hogy ezt is papírra vesd?

Örülök hogy ez a kedvenced ! A mondanivalója hogy soha ne adjuk fel,harcoljunk,egy életünk van,és annak minden másodpercét meg kell élnünk ! Ha van amit szeretünk ne habozzunk csináljuk ! Tényleg csak egy életünk van és az gyorsan lepereg ! Úgy gondolom tartalommal kell hogy megtöltsük !

Aztán jött egy új oldalad. Egy, még a náladnál is mélyebb munka került ki a kezeid közül, ez pedig az Ég veled volt című dalod. Gyakorlatilag egy elhunyt barátodnak írtad. Miért érezted, hogy ezt le kell írnod? Egyfajta lezárás volt részedről, megnyugvást találtál?

 

Erről még most is nehéz beszélnem,most hogy írok még mindig bekönnyezik a szemem ! Amikor belekezdtem a zenébe tudtam hogy ezt a számot meg fogom írni ez nem is volt kérdés. Egy igaz barátomnál,akit már kiskorom óta ismerek leukémiát diagnosztizáltak,és úgy ment el hogy még elbúcsúzni sem tudtam tőle .. Nagyon nagy törés volt,nem beszéltem róla senkinek,de én ott összezuhantam. Nem értettem hogy egy ilyen jó ember aki pont most kezdené el élni  a felnőtt életét,neki miért kell így elmennie … És ezt a mai napig nem értem ! A rohadt szemétládák akik megérdemelnék a halált ők miért élnek 100 évig ? Na picit elragadott a hév bocsánat .. Visszatérve az ő halála engem megváltoztatott. És ez a mai napig tart .. A halála után volt pár cselekedetem amire nem vagyok büszke,semmi nem érdekelt de szó szerint semmi .. Úgy mentem át az úton hogy szét sem néztem,nem ismertem a veszélyt … Nehéz volt nagyon nehéz .. Szerettem őt,nagyon jó srác volt,megbízható,mosolygott akkor is amikor nehéz volt neki,és mindig számíthattam rá ha baj volt ! A semmiből jött és építette a dolgait ahogyan most én is teszem ! Bennem él tovább és soha nem felejtem el ! A számot is nehéz volt megírnom ! Végig sírtam az egészet . De erre a számra vagyok a legbüszkébb és leszek is ! Ezzel a számmal zártam le magamban a dolgot,de soha nem fogom őt elfelejteni.

Aztán egyszer Qka Mc, az Animal Cannibals-ból interjút készített veled. Mesélnél erről pár szót?

Hát ez is nagyon váratlanul ért,és repkedtem örömömben ! Megkerestek hogy hallgatták a számaimat és hogy szeretnének velem interjút készíteni ! Mondom mi van ne már ! Nem hittem el! Kértek egy időpontot,és közbe vágott a meló se szabi se elkérés,nem tudtam vállalni .. Írták jó akkor majd legközelebb .. Végem lett na mondom ez miatt bukom meg is érdemlem .. De aztán újfent megkerestek,egyeztettük az időpontot és Pesten megvolt az interjú ! Iszonyatosan izgultam hát ez új volt nekem is ! Beszélgettem velük,ittunk egy italt,és kamera elé állítottak ! Akiket idáig csak koncerten láttam,azokkal meginni valamit dumálni velük hát erre mit írhatnék,ahogy kijöttem repkedtem ! Egy valamit sajnálok aznapról .. Mint kiderült utánam az egyik nagy példaképem TKYD adott interjút de vele nem találkoztam .. De sajnos nem is tudtam róla mert ez utólag derült ki számomra,vele jó lett volna még pár szót váltani.

Pár héttel az interjúd után, új dallal érkeztél, ami a Szemtől Szembe nevet hordja. Újabb szókimondó, de mély dalod. Ideges voltál mikor írtad a dalt?

Ideges nem voltam,csak kijött belőlem ! Ezt a dalt is több dolog ihlette,igazából az nem tetszett hogy bizonyos emberek hogy ki tudnak fordulni magukból a siker láttán .. Amikor valaki megnyer mondjuk egy szépségversenyt az nagyon nem azt jelenti hogy amikor beüti a seggét az orvosi rendelőbe akkor már senkinek nem kell köszönni mert akkora nagy ember lettem .. gyűlölöm az ilyen embereket .. Többek között hasonló dolgok ihlették ezt a tracket.


Ebben az évben áprilisban debütált az első dalod, ami a TEHER címet viseli. Ez a dalod a második kedvencem. Ez a dal miért született meg?

Ebben leírom hogy az életem nem volt könnyű .. Nem kell félreérteni,a szüleim csodálatosak,jól bántak velem imádom őket ! De nekünk meg kellett harcolni mindenért és ez a mai napig így van .. Sok dolgot régen elfojtottam magammal beszéltem meg ( sajnos ) de soha nem lehetett rajtam látni,igazából nem is akartam hogy lássák .. Amikor elég keményen egy nagyon szegény családba születsz bele az nagyon nem egyszerű .. És mindig harcolni harcolni csinálni menni menni .. A teher amit a hátunkon cipelünk .. És most akartam hogy bepillantást nyerjenek sok dologba ami láthatatlan mert mindig mosolyogni látnak.

 

Végül, megszületett KARTAL CITY számod is. Kartaliként nagyobb megdobban a szívem, ha hallgatom. Miért nem ezzel a dallal kezdted a pályafutásod?

Nem akartam már az elején befutni 😀 . Ezt későbbre akartam hagyni ! Ennek is megvolt a maga ideje mikor jelenjen meg . Kartal az Kartal ! Itt nőttem fel,csukott szemmel ismerek minden utcát,és imádom ! Nekem ez a hely a kánaán ! Bárhol jártam a világban amikor befordultam az utcánkba mindig megdobban a szívem.

Az utolsó bejelentkezés során egy új dalról beszéltél amit Szusi közreműködésével vettetek fel, és ami majd a CSENDES TÁRS nevet fogja viselni. Elmondhatsz erről a dalról néhány információt az olvasóknak?

Így van ! Akkor egy kis előzmény mit miért .. Most otthon egy nagyobb felújítás vette kezdetét és úgy volt hogy ezt a számot még azelőtt felvesszük és megcsináljuk hozzá a klipet hogy belekezdjünk a rombolásba ! Sajnos akármennyire is szerettük volna kicsúsztunk az időből,több dolog miatt is ! És le kellett nyelnem hogy most már csak akkor fogjuk kidobni ha végeztünk a felújítással ! Most járunk a végén,a Karácsonyt most már szeretném pihenéssel tölteni,de Januárban gőzerővel nekimegyünk és leforgatjuk a klipet hozzá,megvágom,és Január második felében érkezni fog ! Információt nem árulok el,minden titok,egy valamit mondhatok Szusinak hihetetlen hangja van,és az egyik legminőségibb,és legmélyebb zene fog kijönni ezzel a számmal . Sokat késett tudom sajnálom,de nem fogtok csalódni ebben biztos vagyok!

Egy utolsó kérdés: Mit gondolsz, a mai fiatalok érdeklődnek a zene iránt?

Igen érdeklődnek persze! Mindenki mást hall és érez a zenékben kinek, ez kinek az, ezúton is köszönöm aki az én zenémben látja önmagát !

A végére egy saját megjegyzés, nekem Te vagy Kartal Anonim MC-je!

Köszönöm szépen az interjút! Én köszönöm az interjút,további szép napot! 

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük