Hogyan ne legyél beteg télen

Nem hiszem, hogy ez lehetséges lenne, indokolván, hogy hajnali fél 1 van, fél nap alatt elment a hangom, úgy, hogy szinte alig érintkezek emberekkel legalább 2 hete. Hiába szedek lassan 3 hónapja nagyon sok különböző vitamint, a felső légúti nyavaját mégsem tudtam kivédeni.

Mivel nem szeretném, hogy más is, hozzám hasonlóan járjon, elkezdtem kutakodni, hogy miket szoktak javasolni az orvosok megelőzés gyanánt.

 

Az egyik orvos így kezdte: nem létezik immunerősítő gyógyszer. A 21. században élünk, amikor a NASA a Marsra küld gépet, amikor Kínában megtörtént az első AI robot hírmondó első híradása főműsoridőben, amikor a mesterséges intelligenciát kutatják egyre mélyebben, amikor az agy egy új területét fedezik fel… Nincs immunerősítő gyógyszer.

Vitaminok pótlását javasolják elsősorban az orvosok. Főként a D vitamint (ugyanis télen a magyar lakosság nagy százaléka, ennek hiányában szenved és ez sok bosszúságot okoz, de ez egy másik cikk lesz majd), és a C vitamint.

Bár a D vitamint sok helyen inkább hormonnak tartják, mint vitaminnak. És hogy miért?

Azért, mert a D vitamin bevitel nem a táplálkozásunkon múlik, hanem a testünk állítja elő a napfény hatására. Így az orvosok előszeretettel javasolják ősszel és télen ennek a csodavitaminnak ( vagy hormonnak) a szedését, nem pláne azért is, mert pár éve afelé billen a mérleg, hogy a D vitamin hiánynak (is) köze lehet a daganatos megbetegedésekhez.

 

Természetesen az egészséges életmód sokat segíthet rajtunk ezekben a megfázós időszakokban. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget. De ne felejtsük el, hogy önmagában ennyi nem elég.

És hogy miért mondom ezt?

Nos, velem mindig történik valami. A napokban egy kedves ismerősöm rám írt, hogy influenzás, (pedig egészségesen él, sportol, szóval minden, ami kell), mivel szoktam kúrálni magam itthon. Megláttam a profilképét. Aznap reggel 5 fok volt. A képen szoknyában, harisnyában és magassarkú cipőben áll az egyik budapesti megállóban. Én csak küldtem neki egy képet arról, hogy hogyan szoktam én felöltözni, ha olyan korán reggel mennék gimnáziumba. Majd jött a felettébb érdekes válasz: Ez olyan öreges.

Öreges, hogy nincs vesemedence gyulladásom? Akkor büszke 26 éves öreg vagyok!

De nem kell aggódni, sok fiú meg rövidnadrágban mászkál reggel 7 fokban. Én meg csak csóválom a fejem, hogy de rossz lesz neked, ha ez 10 év múlva visszaüt..

Sapkát meg alig látni bárkinek a fején, így már érthető az a sok sampon reklám az ünnepekkor…

Szóval: Öltözzünk rétegesen!

Az orvosok szerint azonban van, hogy megteszünk mindent, mégis elkapjuk a betegséget. Ezt semmiképp sem szabad immunrendszer gyengeségnek titulálni. Egyszerűen a hidegben ez a fajta vírus egész jól érzi magát.

Egyöntetű orvosi vélemény az, hogy semmilyen csodatévő immunrendszer gyógyszerrel nem lehet kivédeni a betegséget, ha elkaptuk, a legtöbb, amit tehetünk, hogy változatosan és tápanyagban gazdag étrendet alakítunk ki, és pótoljuk a D vitamint!

És természetesen mindenképp felhívjuk a nagyit a húslevese miatt!

Én pedig most megyek, és készítek egy jó nagy fazék húslevest, ha már nem tudok aludni..

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük