Véradók napja

Ma van a magyar véradók napja. Bár nem tudom, hogy így a magyarokat miért kell különíteni, de ez a nap, akkor is a magyar véradók napja. Ezt a napot 1988 óta tartjuk számon.

Ezen a napon, Budapesten eseményt szoktak rendezni, ahol a sokszoros véradókat, a véradóbarát munkahelyeket és magának a véradásnak a támogatóit szokták kitüntetni. Tavaly 64-en kaptak ilyen kitüntetést. Ez azért elég szép szám! Remélem ebben az évben, ennek a számnak a háromszorosát kell majd kitüntetni!
 

De, egyébként ki az aki adhat vért? Vannak valamiféle előírások?

Ezekkel a gondolatokkal a fejemben vettem fel a kapcsolatot két nővérke ismerősömmel, akik a következőket mondták el.

Véradó lehet, aki egészségesnek érzi magát. Na, engem sem kellett félteni, itt rögtön bele is kötöttem a dologba, hogy ez azért eléggé relatív dolog. Hiszen kinek mit jelent, az hogy, egészségesnek érzi magát. Itt kaptam az egyértelmű választ, ne legyen lázas, vírusos beteg és így tovább.

Véradó lehet, akinek a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. Mi tagadás az én mérlegem megállt 49 kilón ( na jó, viccelek, kis női hiúság)

Véradó lehet, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves. Ezt kicsit elfogultnak tartom, hiszen ismerek olyan 65 éves embert, aki még engem is megszégyenítve tevékenykedik a mindennapokban. Nem gondolnám ( mentségemre szóljon, nem vagyok orvos) , hogy olyan nagy gond lehet a vérével.

Véradó lehet, aki természetesen rendelkezik érvényes okmányokkal ( személyi igazolvány, lakcímkártya, taj szám) . Én itt felvetettem egy Vércsoport kártya létrehozását úgy szinte országosan, de azt mondták, hogy alapvetően elég sok ember tudja a vércsoportját.

Persze az már más kérdés, amikor nem figyelsz a szüleidre, és az első vércsoport vizsgálaton kismamaként tudod meg, hogy nem is B+ a csoportod, hanem 0+ . Te meg addig mindenhol mondtad, hogy te B+ vagy. Ez csak ilyen széljegyzet.

Véradó lehet az is, akinek van tetoválása, és piercingje. A feltétel itt az, hogy legalább fél évesek legyen a tetoválás és a testékszer.

Véradó lehet az is, aki már legalább egy hónapja nem szed antibiotikumot

 

És ki NEM adhat vért?

Nem adhatnak vért a cukorbetegségben szenvedők, a kismamák és a szoptató édesanyák, akik éppen menstruálnak, aki a véradás ideje alatt antibiotikumos kezelés alatt áll, és aki ittas állapotban van.

Érdekelt még az is, hogy hogyan néz ki egy véradás.

Először egy rövidebb orvosi vizsgálat veszi kezdetét. Kérdőíves tesztet kell kitöltenünk, ami az aktuális egészségi állapotunkra vonatkozik. Ezek után vérnyomás mérés következik, majd a tüdő és a szív meghallgatása és a nyaki nyirokcsomók tapogatása.
Ha mindent rendben talál az orvos, a véradás végrehajtható. Egyébként itt megjegyezném, hogy egy évben a férfiak 5-ször, míg a nők csak 4-szer adhatnak vért. És két véradás között minimum 56 napnak kell lennie.

Nagyon fontos, hogy véradás előtt együnk és igyunk! Nagyon sokan a mai napig éhgyomorra mennek véradásra, ami nem jó, hiszen így gyakorlatilag nem is lehet vért venni az embertől.

Együnk, igyunk véradás előtt, és ezzel akár egy másik embernek is segíthetünk. Hm, lehet nem lennék jó személyi edző ebben az esetben sem.

Amire kíváncsi voltam, hogy mennyi vért vesznek le ilyenkor. Alkalmanként 450 ml ( mikor olvastam azt hittem rosszul látok) vért vesznek le, és még mellette 3 kémcsőnyi vért is le szoktak venni, amit későbbi vizsgálatokhoz használnak fel. Ez a procedúra olyan 30 percig szokott tartani.

Itt is fogtam a fejem. Vajon ha én a napi 2 liter folyadékfogyasztás mellett elmennék vért adni, akkor nekem vajon mennyi ideig tartana? Igen, inni kell!

Ezután a döbbenetes mennyiségű véradás után pihenőt szoktak javasolni, és még azt, hogy ez alatt a pihenés alatt pótoljunk vissza legalább 0,5 liter folyadékot. Van olyan, aki ilyenkor egy táska csokoládéval és cukros üdítővel készül.

Kartalon nagyon sokszor szokott véradás lenni, legutóbb szeptember 20-án volt a felső tagozatos iskola ebédlő előtti aulájában. Remélem lesz még ebben az évben, hiszen aki vért ad, az egy valódi hős!

Végezetül készítettem egy táblázatot arról, hogy különböző vércsoportok esetén ki kinek adhat vért. Ha valaki nem tudja milyen vércsoporttal rendelkezik, érdemes Aszódon az SZTK-ban érdeklődni, hogy elvégeznek-e kimondottan vércsoport tesztet. Bár manapság, már azt is lehet interneten rendelni, de szerintem ebben az esetben a régi módszer megbízhatóbb!

No, de lássuk akkor azt a táblázatot:

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük