Interjú Bratkovics Istvánnal, a Kartal Ultras egyik vezetőjével

Köszönöm, hogy jelentkeztél interjúalanynak. Mint mindenkihez, hozzád is lenne pár kérdésem.

Mi is ez a Kartal Ultras?

Ez egy ultra csoport! Vezényelt szurkolás van, és a csapatunkat elkísérjük akárhova is megy. A megjelenés kötelező annak, aki benne van.


Mióta csináljátok?

2 éve nyáron meghallottuk, hogy Kartalon talán megint elkezdődik valami komolyabb a foci terén. Akkor összeálltunk négyen barátok és megszerveztük ezt az egészet.

Miért csináljátok?

Egy részből azért, mert fanatikus szurkolók vagyunk. A másik dolog pedig a hangulat. Mi szeretjük azt, ha egy lelátón valami megmozdulás van. Ezt úgy is mondhatnám, hogy nem a családi szektorokban vagyunk megtalálhatóak.

Van tagfelvétel?

Egyértelműen! Minden srácot, lányt szívesen látunk, aki biztatni szeretné a csapatot, és szeretne tartozni valahová. Közösséget, baráti kört is építünk ezzel. Keressen meg bárki nyugodtan.

Érdemes olyannak jelentkeznie hozzátok, akinek nagy a hangja?

Előny, ha valakinek van hangja, de az is szurkoló, aki csak tapsolni tud!

Szembesültök előítéletekkel?

Mint minden ultra illetve huligán csoport, mi is szembesülünk ezzel. Magyarországon a fanatikus szurkolók nem örvendenek valami nagy népszerűségnek. Valaki állatoknak tart minket. Valaki meg bolondnak, hogy ennyire komolyan vesszük ezt az egészet. Sok helyen például: dupla annyi biztonsági őrt küldenek miattunk. Vannak helyek ahová akár a rendőrség is kijön.

Mi a cél ezzel a csoporttal?

Sok célja van. Köztük az is, hogy közösséget építsünk. Legyenek olyan fiatalok, akik nem a számítógép előtt ülnek hétfő esténként. Hanem kijönnek, programot csinálnak maguknak. Plusz a csapatról sem szabad megfeledkezni. Nekik is segítünk ezzel. Hiszen komoly hangulatban játszanak.

Van begyakorolt szövegetek?

Persze. Dalaink vannak, amiket átvettünk és átírtunk. A többi szöveget meg sokszor a meccs alakítja. Legyen az káromkodás vagy dicséret.

Milyen eszközökkel mentek szurkolni?

Alap dolog az, hogy dobolunk. Van egyen cuccunk (póló). Van úgynevezett drapériánk.
Illetve sokszor használunk pirotechnikai eszközöket (füstbomba, petárda, görögtűz). Ezzel is színesebbé téve a meccseket.

Kartalon kívül máshova is mentek szurkolni?

Keményvonalas szurkolók vagyunk. Van köztünk fradista, újpesti szurkoló is. Külföldre is járunk privátban. Vannak barátaink a Felvidéken, Erdélyben, Lengyelországban. Fontos megemlíteni, hogyha valamelyik csapat szurkolóival jó viszony alakul ki, akkor oda is elfogunk menni vendégségbe.

És ha már Kartal, tervezitek, hogy eljöttök az Id. Száraz Zoltán emléktornára?

Meglátjuk. Ez szervezés alatt van.

Hogyan képzeljünk el egy elindulást? Megnézitek, milyen meccs van, öltöztök és mentek is, vagy már korábban kinéztek bizonyos eseményeket és csak azokra mentek el?

Nem igazán van spontán meccs. Legalábbis a kartali meccsek nem spontán vannak szervezve. Azokat tudjuk hetekkel előre és úgy intézzük, hogy ott tudjunk lenni. Családot kell ilyenkor hanyagolni, szabadságokat kivenni, de ezek vagyunk mi. Ezért vagyunk fanatikusok.

És hogy egy kicsit aktuálisak is legyünk, ma van a véradók napja. Szoktatok vért adni?

Nem foglalkozunk ezzel! Vannak dolgok, kezdeményezések, amik miatt kiállunk. Ezek lehetnek politikai dolgok is, de lehetnek egyszerű mindennapi történések is.
Ott van például a Szurkolók az állatokért kezdeményezés, az állatkínzás ellen. Amiben “hadra foghatók” vagyunk bármikor.
De kiállunk például: a felvidéki barátainkért is, akiket kommandósok fogtak el, csak azért mert magyarok. Sok hasonló dologhoz adhatjuk a nevünket. Beszélni viszont mindenről nem lehet.

Nagyon szépen köszönöm, hogy jelentkeztél interjúra!


Köszönöm szépen én is. Nagy dolog ez nekünk. És engedd meg, hogy köszönetet mondjak azoknak, az embereknek, akik nélkül ez a dolog nem valósulhatna meg. Benkó Miklós a másik csoportvezető, Rektenwald Máté dobos, László Márkó, Kalmár Endre másik dobos. A csoport többi tagja, akikre nagyon büszke vagyok!
Ne maradjanak ki a sorból azok, sem akik mindig segítenek minket: Csuhai Tibor, Száraz Zoltán, Balatoni Ottó és Pethő Zoltán! Sokat köszönhetünk nekik. 
Hajrá Kartal Se, hajrá kartali emberek!

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük