Hamarosan cipősdoboz adománygyűjtés

Idén ismét lesz cipősdoboz adománygyűjtés az országban! Ahogy jönnek az ünnepek, az ember ilyenkor a családjára, az eltöltött szép napokra, a finom ételekre gondol. De, mint tudjuk, nagyon sok embernek nincs lehetősége egy szép karácsonyra. 

De, egyébként honnan ered ez a cipősdoboz adománygyűjtés?

A második világháború utánra teszik ennek a napnak az eredetét. Ekkor egy angol nagymama, körbenézett, hogy miféle borzalom van a világban így egy kvázi világháború után. Az jutott eszébe, hogy összecsomagolja az ajándékokat, és egy cipősdobozba téve, elküldte a szegény gyermekeknek. Korábban már írtam arról, hogy egy ember képes az egész világra hatni, ugye korábban a Black Friday pozitív érzésének elültetésében játszott szerepet Abe S. Rosen ( erről a dologról, ezen az oldalon írtam : https://kartal.ihirek.hu/2018/11/23/hirek/black-friday-avagy-a-fekete-pentek-kultusza/ )  Ez a kezdeményezés, olyannyira megindító volt, hogy rövid idő alatt milliók kezdték követni ezt a gyönyörű szokást. Magyarországon pedig 2004-ben indult el a a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével az első cipősdoboz gyűjtés. Ekkor még csak egyetlen pont volt, ha jól tudom ez is Budapesten. Ám az embereknek hála az égnek, nem volt elég ez egy gyűjtőpont, így 2010-re már szinte minden megyében vannak gyűjtőpontok.

 

Hogyan kell elkészíteni a cipősdoboz adományomat? 

  • Először határozd meg, hogy kisfiúnak vagy kislánynak készítesz csomagot.
  • Írd rá, hogy hány éves gyermeknek szánod a csomagod.
  • A korának megfelelő adománnyal gyűjtsd tele a dobozod, de igyekezz, hogy ne legyen nagyon elhasznált az adott dolog, valamint törékeny dolgot nem javasolt a dobozba tenni, sem olyat ami hamar lejárós termék.
  • Ezután tedd bele egy tiszta cipősdobozba.
  • Ezek után csomagold be ízlésesen a dobozt, de sokan még a dobozban lévő ajándékokat is becsomagolják egyesével. Javaslom, hogy egy szép karácsonyi csomagoló papírt válassz.
  • Tehetsz még a dobozba kedves üdvözlőlapokat, ezzel különlegessé teheted a gyermek karácsonyát.
  • Ha készen vagy mindennel, ragaszd le a dobozt.
  • A csomagon jól láthatóan tüntesd fel, hogy hány éves gyermeknek szánod, és hogy milyen nemű gyermek kapja 

Nekünk Kartaliaknak az aszódi gyűjtőpont van a legközelebb, de tudom, hogy sokan még oda is nehezen tudnak eljutni, így megint azon töröm a fejem, hogy vajon Kartalon lesz-e gyűjtőpont bevezetve, ezzel is bővítve Kartal szebbnél szebb hagyományait. 

 

Frissítés! Nem hiába, holtáig tanul az ember:

 

A Kartali Szent Erzsébet Karitász csoport adventi tartós élelmiszer (lekvár, befött, gyümölcs, és egyéb nem romlandó élelmiszer) gyűjtést szervez november 24-től december 2-ig. Várjuk adományaikat 24-én és 27-én 9-12 óráig a posta melletti régi óvodában, és a templom virágozós helyiségében a szentmisék alatt.Természetesen pénz adományt is várunk a karitász perselyekbe 
.A gyerekek is hozhatják a “cipős doboz,,ajándékaikat! Köszönjük minden jó szándékú embernek az adományt!”

Pethő Józsefnétől kaptam friss információt a kartali adománygyűjtéssel kapcsolatban: 
Ezen a hétvégén a Coop-nál és a téren folytatódik a cipősdoboz és a tartós élelmiszer gyűjtés, valamint adományt adhatunk a Karitasznak a perselybe dobva.

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük