Black Friday, avagy a Fekete Péntek kultusza

Mi magyarok, hajlamosak vagyunk országokat általánosítani: a franciák csigát esznek bagettel, az angolok teát isznak és közben fish and chips-et esznek, az amerikaiak meg szimplán hamburgert esznek, mellé diétás kólát isznak tonnaszám. Közben azt elfelejtjük, hogy nálunk zsírosabban étkező embert még nem hordott hátán a Föld! Az alkohol szokásokat már meg sem említem.
Mi magyarok, nem szeretjük más országok ünnepeit. Ugye, milyen lealacsonyítóan és már kissé degradálóan hangzik ez az egy mondat? Hiszen nem lenne szabad általánosítani sosem. 

A Halloween-t kvázi halottfeltámasztásnak, a Valentin napot képmutató ünnepnek a Fekete Pénteket meg a könnyen becsapható emberek napjának tartják sokan Magyarországon. Pedig ahogy minden országnak megvannak a maga ünnepei, a Fekete Péntek sem ered máshonnan. Amíg mi magyarok nem feltétlen az örömünnepeinkről vagyunk híresek, addig más országokban más a helyzet, ezt fogadjuk el, és ne degradáljuk azt, ha valaki jobban tud azonosulni más ország szellemi értékével.

De hogy jön ez a Fekete Péntekhez? Mi ez a Fekete Péntek? Jogunk van bárkinek elmondani, hogy nem éppen szerencsés minden árnak hinni ezen a napon?

Kezdjük az elején. 

Az első kérdése az a válaszom, hogy szeretem kontrasztba tenni Magyarországot más országokkal. Szimplán ennyi.

 

Mi ez a Fekete Péntek?

 

A Fekete Pénteket, ahogy azt már sokan tudják az Egyesült Államokban kezdték el először tartani. Mit nekik egy korábbi fekete csütörtök! Pénteken már csak nem lehet olyan nagy baj..
Ezt a napot a hálaadás (nálunk miért nincs ilyen ünnep? ) utáni pénteken kezdték el tartani, mint a karácsonyi bevásárlás első napját. Azonban ez nem mindig volt így.

Ugyanis 1961 óta a Black Friday már használatban volt, de egészen mást jelentett. Mivel akkor elég erős volt a rendőri befolyás, így a fekete péntek negatív értelme tőlük származik. Ugyanis így akarták kifejezni a hatalmas dugókat és az azzal járó kellemetlenségeket, amit maga a bevásárlás szándéka kelt. Tiszta tudatalatti befolyásolás.

Ekkor jött Abe S. Rosen önkormányzati dolgozó, aki gondolt egy nagyot és szerette volna pozitív töltöttel megtölteni a szó és a nap jelentését is. Összefogott pár kiskereskedővel, és a sajtót felhasználva a karácsonyi bevásárlás kezdetével kezdték összekötni ezt a napot. És mint tudjuk a pozitív érzés mindig erősebb a negatívnál. Abe S. Rosen úgy gondolhatta, hogy ez a gondolatokra is igaz lehet. A terve kiválóan működött. Az első karácsony kezdeti bevásárló napon hosszú sorok kígyóztak a boltoknál, így Philadelphia már nemcsak a Függetlenségi Nyilatkozatára lehetett büszke, hanem erre a napra is, ami alapjaiban változtatta meg a város, majd egész Amerika történelmét.

Ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy néha elég egy ember a változáshoz. Egy, aki egy kicsit másképp érez és gondolkodik, és ezt a tudását nem pusztításra, hanem a közösség építésére szeretné használni.

Annyira sikeres volt az ötlet, hogy sok-sok év után 2013-ban Magyarországra is elért a Fekete Péntek. Be kell lássuk, elég jól működik. Sőt, mi több, ezekben a pillanatokban több százezren adnak le online rendelést vagy fizetnek a kasszáknál a boltokban. Én személy szerint az online rendelést biztonságosabbnak tartom, mint a személyes „rohanj, hogy 1000 forinttal olcsóbban megkapd azt a parfümöt, ami most így is 2000 forinttal drágább” vásárlást. Hiszen tudni kell, hogy egy ilyen szó szerint őrült napon, már halálesetek is történtek.

 

És hogy jogunk van-e megmondani, hogy ez a nap egy nagy átvágás?

 

Szerintem csak részben. Tényleg vannak olyan dolgok, amiket olcsóbban adnak. Mondjuk itt Magyarországon nem hallottam még olyat, hogy vadonatúj telefonokat gyakorlatilag 0 forintért kínálnának apróbetű nélkül. Amerikában még ilyen is van. Tény, ezen a napon a testi sérülések száma eléggé felkúszik. De a lényeg, hogy ebben az évben csináltunk egy próbát. November elején, pár helyen betettünk a virtuális kosarunkba néhány terméket. Aztán így az utolsó napokban Fekete Péntek előtt elkezdtük frissíteni az oldalt, hogy változtak-e az árak. Több, elég hatalmas webáruházaknál, a pénteki nap „nagy akciói végett” gyakorlatilag volt, hogy 10-15.000 forinttal is többet kellett volna fizetnünk így Fekete Péntek végett, mintha csak egy sima napon vettük volna meg. Szóval sok helyen igenis lehúzásba megy át, és a vásárló megtévesztésébe.

De ha most nem gond, nekem mennem kell vásárolni. Valamiért ösztönösen jön..

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük