A televíziózás nemzetközi napja

Aki ismer az tudja, hogy több éve nem nézek televíziót. Ezt úgy kell érteni, hogy mint mindenkinek, nekem is televízióm, csak a kábel tv nincs bekötve. Minden amit szeretnék megnézni, néhány kattintással elérhető. Igen, még az élő adások is. Én is azoknak a táborát bővítem, akik megunták a szenny sugárzását és annak bámulását. Azt gondolom, hogy pár évszázadon belül nem lesznek televíziók, vagy ha lesznek is, nem lesznek kábelszolgáltatók, mert mindenki okos tv-t fog venni, és az internetről fog műsorokat nézni. 

Igen, csak meg kell nyomni egy gombot a távirányítón, és máris más csatornán vagyunk. De kérdem én: Miért is kell elkapcsolnunk?

Mit látunk manapság, ha bekapcsoljuk a televíziónkat? 

Megrendezett valóság show-kat, tehetségkutatókat, műsorokat. És ezzel mindannyian tisztában vagyunk, és ennek a kellemetlenségnek nem szeretnénk a részesei lenni. Ezért, hát elkapcsolunk.

A televízió önmagában véve szerintem az egyik legnagyobb találmány az emberiség történelmében. Viszonylag szabadon áramlanak az információk, pár pillanat alatt tömegekhez érnek el a fontosabbnál fontosabb infók. De akkor miért látom, tapasztalom azt, hogy egyre kevesebbeket mozgat meg a dolog, hogy vásároljanak televíziót és üljenek le egy jó filmet megnézni a családdal? 

Én ezt a kultúrának tudom be. Azt gondolom, hogy nagyon sok csatornánál el van felejtve, hogy emberek ülnek a tv készülékek előtt. Nem tudom elhinni, hogy bárkit érdekelhet egy megrendezett műsor, legyen az valóságshow vagy bármi. És, akkor megint visszakanyarodhatunk oda, hogy “jó, neked nem tetszik kapcsolj el” mentalitáshoz. Ezeknek és az ehhez hasonló műsoroknak nem szabadna létezniük. Én magam nem is tudom hogyan reagálnék, ha a gyermekem ilyesmire lenne kíváncsi. Nem azt mondom, hogy egész nap ismeretterjesztő műsoron éljünk, csupán azt, hogy kapjuk már fel a fejünket, amikor olyan szellemi pusztító műsorokat akarnak nekünk felnőtteknek is leadni, hogy az valami felháborító.

Sok fiatallal beszéltem erről a témáról és mind ugyanabban értettünk egyet: szabályszerűen bosszantó filmet nézni tévén. Elveszi a film varázsát, az együtt töltött perceket, az a sok reklám, amit egy 90 perces filmbe megpróbálnak beékelni. Az meg már egy másik szempont, hogy gyakorlatilag egyes filmeknél éveket kell várni, hogy láthassuk a tévében is. 

Nem tartom helyesnek, a letöltő oldalakat én sem, de sok fiatal pont a fent említett okok miatt kényszerül illegalitásba. Én ezért tartom helyesnek az okos tévéket. Ezekbe ugyanúgy be lehet kötni a kábel tévét, viszont van lehetőség ugyanúgy tévén műsort nézni, reklám nélkül, csak az interneten. Én nekem például már nem megy az, hogy számítógépen nézzem meg a sorozataimat, ráteszem a tévémre, és reklám nélkül nézhetem, vagy megállíthatom a műsorom.

Egy szó mint száz, a televízió nagyon hasznos készülék. Mindössze az a sok okos ember nem hasznos, akik mindenféle szenny műsorral akarnak bennünket szórakoztatni. Egy nagy kritikus szerint, az ember vágyik erre a ” szemét műsorra, mert ez is egyfajta élmény” . Ha tényleg élmény valakinek, hogy egy megrendezett műsoron, vagy politikailag megszabott műsoron fel tudja húzni magát, vagy épp nevet rajta, akkor nagyon sajnálom, hogy a televízió már csak a rosszat tudja hozni. 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük