Néhány szó a láthatósági mellényről

Októberben Polgármester Asszony arról (is) értekezett, hogy jó páran száguldoznak a faluban. Ez tény, és ezzel vitatkozni nem lehet. Ezen a videón megtekinthető, hogy mit is mondott erről: https://kartal.ihirek.hu/2018/11/06/hirek/kartal-kepviselo-testuletenek-kozmeghallgatasa-2018-oktober-26/

Én, utólag egyetlen dolgot hiányoltam az egész testületi ülésről, mégpedig azt hogy nem beszéltek a gyalogosokról. Én azt gondolom, hogy emellett a dolog mellett nem mehetünk el. Pár évvel ezelőtt

(ha jól emlékszem) baleset történt a Kastélykerti gyalogátkelőhelynél. Rossz látási viszonyok, sötét ruha és már meg is történt a borzalom.

Ezek után egy lefestett sárga bicikli volt az út másik oldalán látható, igaz nem sokáig. Végül tavaly decemberben gödöllői minta után, mi is bevezettük a zászlós megoldást az átkeléseknél. Sajnos ritkám látom, hogy használva lenne, pedig ki tudja, kinek az élete múlhat ezen. Ugyanis nagyon sokan nem közlekednek helyesen gyalogosként. Gondolok itt, hogyha már valaki az út szélén sétál, melyik oldalon kellene mennie, ami nem a bal oldal. De amiért írom a cikket az a láthatósági mellény elmulasztása.

Nem is olyan régen volt a búcsú. Erről a szép eseményről itt írtam: https://kartal.ihirek.hu/2018/11/18/hirek/bucsu-volt-kartalon/ 

Mikor jöttünk haza, döbbenten vettük észre, hogy egy csapat ember sétál babakocsival láthatósági mellény nélkül 5 órakor. Rendben, ilyenkor számít az ember a csapatokban való közlekedésre. De arra, hogy egy félig kivilágított utcában babakocsival mennek láthatósági mellény nélkül, na arra nem.
Anyukaként kicsit megfagyott bennem a vér, és elgondolkodtam, hogy mi lett volna, hogyha még köd is lett volna..

Ezek után nem kellett sokszor kérni és utánanéztem, hogy mi fán terem ez a mellény hordás, jár-e büntetés a nem hordásért, és így tovább.

Jelen állások szerint (a KRESZben leírtak alapján) a fényvisszaverő mellényt:

Lakott területen kívül és kizárólag éjszaka, valamint korlátozott látási viszonyoknál teszi kötelezővé.

Biciklin közlekedve hasonló az eljárás, és természetesen javasolt a biciklilámpa használata! A kedvencem mikor esetleg 5 óra után érek haza kislányommal és még én sem látom, hogy teker-e előttem valaki, mert se mellény, sem lámpa. Ilyenkor szinte csak az utcalámpákban bízhatok.

Állatot hajtónál, magának a hajtónak viselnie kell a láthatósági mellényt, és természetesen az sem hátrány, ha az állatot is megpróbáljuk láthatóvá tenni.

Járművet tolónál vagy járműből kiszálló személynek is kötelező viselnie.

Természetesen a láthatósági mellényt nem kell állandóan viselni, csak ha olyanok a látási viszonyok!

Döbbenetemre azzal is találkoztam, hogy miért nem szólhat a rendőr, ergo miért nem kell láthatósági mellényt viselni:

  • ha parkolóhelyen vagyunk
  • lakott területen belül, még akkor sem, ha nincs közvilágítás
  • segédmotoros kerékpár, motorkerékpár vagy lovaskocsi vezetése közben
  • gyalogosok zárt csoportjában közlekedőknek

Azt már le sem írom, hogy egyik felsorolással sem értek egyet. Azt meg pláne meg sem említem, hogy nincs előírva, ergo nem kötelező tartozék az autókban a fényvisszaverő mellény.
Valahol azt olvastam, hogyha valakit elkap a rendőr, és épp nincs rajta láthatósági mellény, akkor 10.000 forint bírságot szabhatnak ki rá. Tudom, hogy túlzásnak hangzik az a 10.000 forint, de nagyon remélem, hogy ez az összeg nemcsak ennyi. Hiszen egy mellény néha életet is menthet!

Kérem, mindenki hordjon láthatósági mellényt, akkor, ha korlátozottak a látási viszonyok!

Hiszen mindenkit hazavárnak.

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük