Felelős kutyatartás Kartalon

Ahogy más városokban, településeken, úgy minket sem kerülhetett el ez a gond. Hiszen, ahol emberek élnek, ott előbb-utóbb jelentkezhetnek gondok. Így történt, hogy a facebook-os Kartal csoport hangos volt a kóbor kutyás posztoktól. Hol csak képeket láthattunk, hol meg egy hosszú panaszt olvashattunk, ami alatt a komment szekcióban néha elszabadultak az indulatok. A táborok adottak voltak, voltak kutyapártiak (ergo nem a kutya hibás, amiért kiszökik, hanem a gazda), voltak kutyapártiak, de akik félnek a kóbor kutyáktól és voltak a teljesen agresszív megoldásra hajló emberek.

Én, mint mindig, most is mindenkinek tudok igazat adni. Biztos nem lennék jó bíró..

Megértem azt, aki szeretne kutyát. Mint sok más embernek, nekem is volt már. Sőt, nem is olyan régen volt 2 hétre benti kutyánk, de nem vált be, tovább léptünk. De! Már gyerekkorunkban hallhattuk a szüleinktől, mikor toporzékolva könyörögtünk az első állatunkért, hogy „kicsim, ez nagy felelősség”. Nem, ez nem nagy felelősség. Ez hatalmas felelősség. Én magam sokáig elítéltem azokat, akik azt mondták, hogy „ez a kutya (vagy bármilyen állat) olyan, mint egy családtag”. De, ahogy teltek az évek, rájöttem, hogy egyedül Ők alkalmasak arra, hogy bármilyen állatot tartsanak. Úgy tekintenek kedvenceikre, mintha a saját barátjuk, vagy épp gyermekük lenne. Ez így lenne a helyes! Egy ilyen gazdi, beoltatja, tesz bele chip-et, féreg hajtja, ápolja a szőrét, helyet biztosít neki és még lehetne folytatni. Ezek azok az emberek, akik fel tudják mérni, hogy egy állatnak is vannak szükségleteik! Tudják, hogy ki kell vinni, sétálni a kutyát 12 órás műszak után is, tudják, hogy tartósan láncon tartani törvénybe ütközik (2016-tól!) tudják, hogy tüzelő időszakban mit kell tenni, felmérik érdemes-e ivartalanítani. Természetesen itt is a végletekig lehetne sorolni a példákat.

Kérdem én: Akiből a fentebb említettekből akárcsak egy is hiányzik, minek és miért tart kutyát? Házőrzőnek? Ez a legrosszabb felfogás szerintem. A riasztó berendezés van házőrzésre, nem pedig a kutya. Házi kedvencnek? Akkor miért nincs vele eleget foglalkozva? Ha tartósan láncon van (mert sok ilyen helyet látok magam is sajnos) szegény kutya, akkor miért kell szegénynek úgy leélnie az életét? És még olyan sok kérdést tudnék feltenni..

De mint minden más problémára, erre is van megoldás: Gondolkozzunk el!

Biztosan készen vagyok arra, hogy gondoskodjak egy kutyáról? Meg tudom tanítani néhány dologra? El tudom látni? Van akkora anyagi keretem, hogy mindent meg tudjak neki adni, ami az egészségéhez elengedhetetlen?

Hála az égnek országszerte sok óvodában és iskolában évente legalább egyszer szokott lenni ilyen előadás a gyerekeknek, ahol a felelős állattartásról hallhatnak. Én ezt minden további nélkül támogatom, hiszen egyszer belőlük lesznek a felnőttek, és nem mindegy mit vesznek magukkal az útjukra a helyes állattartással kapcsolatban. Sőt, ebben az évben május 6-án a Rex kutyaotthon alapítvány újra megrendezte a Felelős Állattartás Napját. Szóval, nincs minden veszve.

Kérem, aki csak teheti, gondozza kutyáját, vásároljon neki kennelt ( lánc helyett inkább ott legyen) , oltassa be, ne hagyja, hogy kiszökjön otthonról, legyenek felelős állattartók Kartalon is!

És persze türelmet kérünk azoktól, akik annyira nem szeretik a kutyaugatást. El kell keserítsem őket, Magyarországon jelenleg kutyaugatásért nem lehet feljelenteni senkit. Még csendháborításra sem lehet hivatkozni. Hiszen a kutyának ugyanúgy van joga ugatni, mint minden embernek beszélni. A túlzott kutyaugatást sem érdemes felhozni ellenpéldának, mert akkor valószínűsíthető, hogy a kutya valamilyen pszichés bajjal küszködik, az megint félig a gazda hibája, hogy ez így alakult.

De a lényeg. Próbáljuk meg azt, hogy ne legyenek Kartalon kóbor kutyák. Sokunknak félelmetes, másokból agressziót vált ki. Az Anyatigris anyukákból pedig olyan ösztönök ébrednek fel, (ha esetleg a gyerekük is ott van mellettük,) amikor egy kóbor kutya van az utcán… és itt is lehetne sorolni, hogy kiből mit vált ki egy kóbor kutya látványa.

Egy szó, mint száz.

Szerintem, aki dohányzásra és egyéb káros szenvedélyre is tud költeni, az igenis tudjon kennelt venni, pórázt venni, chip-et a kutyába tenni, oltani, és mindenek előtt szeretni azt a kutyát. Hiszen neki is vannak érzései. És ha egy kutya valahonnan elmegy, azt mindig okkal csinálja.

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük