Időjárás előrejelzés Búcsúra

Ahogy jöttem el az orvostól, megint kinéztem a Búcsú helyszínére. Látszik, hogy kezd körvonalazódni a dolog, és ekkor eszembe jutott egy kérdés: Ugye nem fog esni, mint tavaly..

meg azelőtt..

meg azelőtt is..? 

Úgyhogy, mint minden érdeklődő, én is felnéztem a különböző időjárás előrejelző oldalakra, és egy kicsit megnyugodtam. Vasárnapra +7 fokot ír napközbeni hőmérsékletre. Nem a legmelegebb az tény, de legalább esőt nem ír végre. 

De a döbbenet csak akkor ért el, amikor felvettem a szemüvegem, és azt láttam hogy havas esőt ír november 20-tól! Lehetséges volna? Annyira szeretném, hogy egész decemberben hó legyen, hogy már a novemberi havazást egyfajta előfutárként várom.

Aztán, ahogy böngészgettem ezeket az oldalak a légszennyezettség fülre néztem. Enyhén szólva ledöbbentem.

Tény, nem nagyon mozog a levegő az elmúlt pár napban, és jó pár helyen Magyarországon az egészségügyi határérték felett vannak ezek az értékek, ilyen például

Budapest a maga 116%-ával vagy  éppen Székesfehérvár ahol szimpla 166%-ról beszélhetünk.

Aztán,mikor megláttam Miskolc 208%-át, vagy Nyíregyháza 236%-át és Pécs 260 %-át végképp tátva maradt a szám..

Elképesztő, hogy mennyi felső légúti megbetegedések lehetnek ezeken a helyeken. Ezek után Kartalra is kíváncsi voltam. Mi jelenleg 5%-nál járunk, ami jóval az egészségügyi határértékek alatt van.

Mondom én, tiszta Kartali levegőt szívunk, azért nem vagyunk olyan betegesek, mint a fővárosban vagy a nagyobb városokban élők. 

De mindezektől függetlenül vasárnapra, pont a búcsú napjára hidegfrontot mondanak. Úgyhogy ne felejtsük el, hogy a hidegfrontra érzékeny emberek ilyenkor ingerültebbek, így legyünk türelmesebbek embertársainkkal.
Ezen kívül egyes embereknél erősödhetnek az ízületi fájdalmak és a reumás panaszok, a görcsös megbetegedések ilyenkor erősebben hatnak, emelkedhet a koraszülések száma és még lehetne ragozni. 

Mondjuk személy szerint én kettős frontérzékeny vagyok, nekem mindegy, hogy hideg vagy meleg front jön, nekem mindig van valami bajom. Bár ez így sok év után elég sok mindenre ad magyarázatot..

Egy szó mint száz, egyelőre úgy tűnik az előrejelzések alapján, hogy esőmentes időnk lesz a búcsú napján, és magával a búcsúval köszönhetünk el a hosszúra nyúlt vénasszonyok nyarától.

 

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük