Kartal Képviselő-testületének Közmeghallgatása 2018. október 26.

Az önkormányzati törvénykönyv előírása szerint a képviselő testületnek évente egy alkalommal közmeghallgatás keretében kell beszámolnia az elmúlt időszak eseményeiről.

Így, ezen a napon hallhattuk, hogy mi minden történt a mi Nagyközségünkben.

Visszatekintéssel kezdődött a beszámoló.

2017-ben a Dunakeszi Tankerület átvette az Kartali Könyves Kálmán Általános Iskola fenntartását.

A tankerület sok beruházást elindított az iskolával kapcsolatosan, így a sok forrás, a sok fejlesztés, a biztosabb vezetés jótékony hatást eredményezett az iskolára nézve. A Tankerület 12 millió forint támogatást nyújtott tetőfelújításra, ami az alsó tagozatos iskolában valósult meg. Illetve 15 millió forint fejlesztési támogatást, költségvetési forrásból adott az általános iskolának, amelyből 109 darab számítástechnikai eszköz került átadásra.

Kartalra ebből került:

 • 36 darab számítógép és monitor
 • 10 darab projektor
 • 5 darab laptop

Folytatódott a közvilágítás kialakítása.

 • Oszlop került a bölcsődéhez,
 • Elkészült az Ibolya utcában és a Könyves Kálmán utcában a lámpasűrítés,
 • Illetve az Iskola utca és a Baross utca kereszteződésénél lévő gyalogosátkelőhely megvilágítása készült el.

A gödöllői példát követve Kartal önkormányzata is láthatósági zászlókat helyezett ki a gyalogátkelőhelyeknél. Ennek pozitív hatása, hogy az autósok jobban figyelnek a gyalogosokra.

A leglényegesebb és a legfontosabb közvilágításra irányuló fejlesztés azonban egyértelműen a Kartal-Aszód közötti közvilágítás megoldása volt. Ezt Kartal Önkormányzata saját erőből valósította meg, (pedig ez aszódi közigazgatási terület) .

2017 év végén sikerült elkezdeni az Ibolya utcában az utat felújítani. Ezt a felújítást szintén saját forrásból intézte Kartal Önkormányzata. Szintén saját forrásból valósult meg a főútról nyíló bekötő utak torkolatainak teljes körű felújítása, illetve a 20-25 éves mellékutak aszfaltozása, ami talán a 2018-as év legnagyobb beruházása volt.

Ehhez hozzákapcsolódik, hogy az Önkormányzat 2019-ben szeretné folytatni a mellékutcák felújítását, remények szerint nemcsak saját forrásból lennének ezek finanszírozva, hanem az elnyert pályázatok is sokat dobnának a dolgon.

Amelyik utat nem fogunk pályázati forrásból 2019-ben megvalósítani, azt saját forrásból ugyanúgy folytatjuk. A kátyúzását, az aszfaltszőnyeggel történő borítását. „ – Oláh Klára Mária Kartal Nagyközség Polgármestere.

A Coop mögötti teljes aszfaltozás megtörtént ebben az évben.

A tóüzletház mögött új parkolóhelyek kialakításával szeretnék a jövőben a parkolást megoldani.

Mindezt a Coop finanszírozta.

A Coop melletti Virágüzlet mögötti rész szintén a Coop tulajdonában áll. Ezt a részt átadják az Önkormányzat részére ingyenes használatra 2050.december 31-ig.

A cél egy termelői piac jelleg kialakítása, ahol az őstermelők, a kistermelők meg tudnának jelenni az eladó termékeikkel.

Polgármester Asszony erős elhatározása, hogy 2020-ra az összes mellékutca fel legyen újítva. Egy 22 éves jármű kerül lecserélésre, az Önkormányzat új gépjárművet szerzett be. Ezt az új gépjárművet is saját forrásból vásárolta meg az Önkormányzat, ugyanis ezekre a járművekre csak 5000 fő alatti településeknél van támogatási lehetőség, Kartalon pedig 6000-en lakunk.

Közmunkaprogram. Új eszközökkel bővült az önkormányzat gépparkja. Motoros fűkasza, bozótvágó, új john deere lett vásárolva a másik nagy traktor mellé. Ezek a beszerzések támogatásból, minimális önerőből lettek finanszírozva.

Korábban megnyertünk egy szennyvíztisztító telep felújító pályázatot, melynek munkálatai Versegen várhatóan 2019-ben el fog indulni.

Több pályázaton is sikeresen indultunk.

 • 29 millió forintot kaptunk a Rákóczi úti óvoda felújítására

Ez jövő év nyarán lenne megvalósítva -külső hőszigetelés, nyílászáró cserék, fűtéskorszerűsítés, vízvezeték korszerűsítése, áram, festés és így tovább.

 • 90 millió forintot nyertünk a Központi óvodára

Teljes mértékben belső felújításról lesz szó .

Tavaly már volt itt beruházás, akkor a külső hőszigetelést a nyílászárókat, a kazán és a fűtés korszerűsítése valósult meg. Itt decemberben kezdődne meg a beruházás.

Két beruházás van folyamatban jelen pillanatban. Az egyik a Mártírok utcai orvosi rendelő felújítása, a másik a Művelődési Ház teljes felújítása. Mindkét épület még ebben az évben át lesz adva.

Szintén pályázati forrásból a külterületi út felújítása fog megvalósulni. A Császár út folytatása lesz felújítva, ez 3.9 km hosszú út. Erre 100 millió forintot kaptunk. Ebből 17 millió forint az önerő.

Folyamatban lévő pályázatok

 • A mellékutak felújítására lett beadva pályázat, ennek keretében 9 utat szeretne az Önkormányzat felújítani. A pályázati összeg 150 millió forint. Nemcsak aszfaltozás lenne a terv, hanem 3 fekvőrendőr lenne kihelyezve a sebességkorlátozás végett. Ebbe a pályázatba nemcsak a fekvőrendőr került bele, hanem a fásítás is! Már csak egy aláírásra vár az Önkormányzat! Információk szerint nagyon jó pontszámot kapott Kartal erre a pályázatra. Ha meglesz az aláírás, és megkapjuk a támogatói okiratot, akkor jövő év márciusában megkezdődne az aszfaltozás és nyár végére, ősz elejére be lenne fejezve.
 • Pályázat lett benyújtva a teljes kerékpárút felújítására, ez az út is 20-25 éves. 200 millió forintra pályáztunk. Ebből a pénzből Kartal teljes belterületén szeretné az Önkormányzat felújítani a kerékpár utat, illetve lesz olyan hely, ahol a kerékpárút mellett, járda is lesz kialakítva térkővel (!). Ebbe a pályázatba is beletette az Önkormányzat a fásítást, így ha mindkét pályázatra zöld utat kapunk, akkor szép zöldek lehetünk mi is J
 • Hiányzó facsemetékre lehet pályázatot kiírni. Magánszemélyek vehetnének fát, valamint közlekedési lámpa, sárga villogó és sebességmérő lenne kihelyezve a rallyzók kedvére
 • „Nagyon szeretném, ha a sebességmérő képet is készítene” – Oláh Klára Mária Kartal Polgármestere
 • Újabb játszótérre lett beadva pályázat ez egy Léderes pályázat. Erre a játszótérre az Önkormányzat a Rákóczi úton vásárolt egy telket. Tervek szerint tavasszal-nyáron kivitelezésre kerülne.
 • KEOP-os pályázat van bent jelenleg, ez még nem került elbírálásra. Ez épületenergetikai felújításra irányuló pályázat a sportpálya épülete lenne ebből felújítva, illetve a sportcsarnokot lehetne ebből szigetelni.

 

Aktív a kartali sportegyesület. Az egyesület TAU támogatást igényelt meg, ha elnyerjük, akkor a sportpályán illetve a sportcsarnok belső része lesz felújítva. Erre körülbelül 160 millió forintot fogunk kapni 2 év alatt. Mivel a sportegyesület ennyire fejlődik, távlati tervben lenne egy sporttagozat létrehozása.

Adóhátralék. 4 évvel ezelőtt 150-158 millió forint volt az adóhátralék, most 60 millió forint körül állunk. Nagyon sokat javult az adómorál. Az adócsoport nagyon sok adót szedett be, de ez a 60 millió forint hátralék még mindig nagyon sok. Továbbra is van lehetőség a részleti adófizetésre, azoknak, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

2018-ban is támogatta az Önkormányzat a civil szervezeteket. Az egyik ilyen civil szervezet a Rozmaringosok. Ők azok, akik népviseleti ruhában, tánccal és jókedvvel viszik tovább Kartal hagyományait. Valamint meg kell említeni a Kartali Sportegyesületet. Folyamatosan fejlődnek, szép meccseket játszanak a fiúk és most már a lányok is. Nem hagyhatjuk szó nélkül a Happiness Dance and Fitness látványtáncos lányokat. Ők Brassóban a világbajnokságon képviselték Kartalt, és nagyon sok aranyérmet hoztak haza nekünk. Természetesen a Kartali Asszonykórusra is büszkék lehetünk, akik rengeteg díjat hoztak haza, és persze büszkék lehetünk a Nyugdíjas Egyesületre is.

Távlati tervek, az előzőeket leszámítva:

 • a ravatalozót fel szeretnék újítani saját erőből
 • a bölcsőde felújítása tavasszal-nyáron saját erőből
 • a Petőfi tér felújítása

A közúttal tárgyalás van folyamatban. Ez a dolog régóta húzódik. A főút a közút tulajdonában van, így azt csak a főút újíthatja fel. A jövő évre pár 100 métert ígért a főút. Természetesen Kartal Önkormányzata felajánlotta, hogy amiben tud, segítene, hogy ez a 100 méter legyen kicsit több, akár 800-900 méter is. Lehetséges, hogy történik valamilyen megállapodás, hogy ezt a 100 métert akár 1 kilométerre feltornázzuk. Ha sikerülne, akkor 3-4 év alatt meg tudna valósulni, hogy a teljes főút felújításra kerüljön. A másik, ami a közútra tartozik, az a buszöblök rendbetétele.

Ezek után pedig érkeztek a lakosoktól a kérdések.

 

Forrás:

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük