Az első Kartali Tökös Forgatag Avagy, hogyan lesz egy kis ötletből valami nagy

Történt, egy verőfényes őszi délutánon, hogy a szomszédommal beszélgetésbe elegyedtem. „Lányaim átkopognának hozzátok jelmezben cukor reményében. Utána akár folytatni is lehetne az utcában. Nem csinálunk itt valamit? Szerintem sok mindenkinek tetszene az ötlet, úgyis most lett belakva az utca sok kisgyerekkel!”
Egy pillanatig csendben ültem, és mint akit fejbevágtak, visszakérdeztem: „Te! Mi lenne, ha rendeznénk valami jelmezes ünnepséget a gyerekeknek a faluban?” Kérdésemre hatalmas mosollyal válaszolt.
Aznap este nagy izgalommal létrehoztam egy szavazást a Kartal csoportban, megkérdezve hogy ki mit szólna ehhez az ötlethez. Viszont ami ezután jött, arra nem voltam teljesen felkészülve. Hatalmas kereszttűzbe kerültem. Annyi támogató üzenetet, telefonszámokat kaptam, hogy szó szerint lefagyott a telefonom. Viszont, mint minden jóban, ebben is kellett valami rossznak lennie, ez pedig az a jó pár negatív üzenet volt. Tudni kell ugyanis, hogy az eseményt október 29-re írtam ki. Nem úszhattam meg az „amerika majmolós, halloween párti, magyarellenes” üzeneteket, és a különböző utalásokat sem. Teljesen lelombozott a dolog. Ugyanis a valódi (ha van ilyen egyáltalán) halloween-t mindig október 31-én tartják. Mindenhol a világban. Ennek az eseménynek pedig, köze sem volt a halloween-hez. Elment jó pár nap ennek a dolognak a megmagyarázásával.

Amikor már kicsit kezdtem feladni a dolgot, váratlanul megcsörrent a telefonom. Egy ismeretlen szám volt az. Kislányomat még meg is kérdeztem, hogy felvegyem-e, mire ő teljes nyugalommal kijelentette, hogy „Persze Anya!”
A telefon másik oldalán egy kedves női hangot hallottam. „Most látom csak, mit találtál ki. Mindenben tudok segíteni, szeretnék is segíteni neked!” Aznap délután találkoztunk is a kartali nagy játszótéren infócsere ügyben.

Megindultak a dolgok. Egyre többen jelentkeztek, egyre több embert érdekelt a dolog. A társammal ötleteltünk az esemény megnevezésével. Nekem leginkább hivatalos ötleteim voltak, mint az „első beöltözős kartali buli”. Azt ugyanis tudni kell, hogy a legelejétől kezdve nem a halloween-ra volt kihegyezve a dolog. Társam mosogatás mellett huncut mosollyal odalépett hozzám, majd így szólt.

Kartali Tökös Forgatag.

Az első szót (a kartali tökös forgatag elé) én tettem hozzá, mert érzékeltetni szerettem volna, hogy itt még ilyen nem volt. A társamnak jobbnál jobb ötletei voltak, és elég nagy ismeretségi körrel rendelkezett. Így hamar egyértelművé vált számomra, hogy a dolgok e részét jobb, ha rá bízom. Én magam pedig első körben a jegyek árusításával és az emberek mozgatásával, meghallgatásával foglalkozom. Nagyon jól mentek a dolgok. Én, mint mindig görcsös voltam, és idegeskedtem, hogy vajon minden rendben lesz-e. De olyankor mindig eszembe jutott az a sok szeretet, amit kaptam azoktól a szülőktől, akik csillogó szemmel mondták jegyvétel közben, hogy ez mennyire jó ötlet, meg hogy végre történik valami.
Helyszínül a kartali Faluház szolgált, amit a Polgármester Asszony javasolt nekünk.  Teltek a napok, javában folytak a szervezkedések. Nagyon sok támogatónk lett, amit ismét meg szeretnék köszönni!

Mivel Tökös Forgatag lett a neve, így eldöntöttük, hogy az egész rendezvény a Tök jegye körül fog forogni. A dekoráció és a különböző játékok is szinte mind egytől egyig tökösek voltak.

Eljött a várva várt nap. 2018.10.29. Soha nem voltam olyan ideges, mint aznap. A vendégeket arcfestéssel, tedd a pókot a hálóra, almahorgászattal, tök faragással, lámpáskészítéssel, rémes tökös tekével, tökös puzzle-val, tökös memória játékkal vártuk. Valamint volt egy csodás zenekarunk is, táncház is, és volt egy meglepetés fellépőnk is, aki három hatalmas tököt is hozott magával! Köztük volt Panka, a majdnem 260 kilós tök is, ami előtt nagyon sokan fotózkodtak.
A jelmezben érkezőknek ajándékot is adtunk. Az ajándék pedig az volt, hogy az egyik hatalmas tök szét lett ütve, és vihettek haza belőle tökmagot. Bele is gondoltam, hogyha innentől kezdve Kartalt 260 kilós tökök fogják beborítani, akkor mit fogunk csinálni? 
Természetesen volt jelmezverseny, tök szépségfaragó verseny és tombola is. 
A jelmezversenyen kiválasztottuk a Tök Királyt és Tök Királynőt. A rendezvényt a tök szépségversennyel zártuk. A szebbnél szebb tökök bevilágították az egész sötét Faluházat!

Néhány kép ami a rendezvényen készült: 

Összességében elmondható, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, aminek én és a társam nagyon örültünk! Másnap pedig nem várt dolgok történtek. Folyamatosan csipogott a telefonom. Nagyon sok üzenetet kaptam, hogy köszönik ezt a szép délutánt, jövőre is mindenképp jönnek. Én pedig azt sem tudtam, hogy ettől a sok jó érzéstől mit csináljak. Büszke voltam magunkra, hiszen eszembe jutott, hogy mi van, akkor, hogyha ezzel valami hagyományt indítottunk el?

A héten pedig újra csipogni kezdett a telefonom.
„Zsófi! Lesz Mikulásos és Karácsonyi rendezvény is?” De ez már a jövő zenéje..

About Dulai Zsófia

Kartalon élek immár 11 éve, Kislányom születése után megmoccant bennem valami.. az a valami hogy aktív tagja szeretnék lenni ennek a kis közösségnek :)

View all posts by Dulai Zsófia →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük