Füstölgés

Sokan panaszkodnak, mégis állandó jelenség. A kartalvélemény.eoldal.hu oldalon van 1-2 írás a hétfő-pénteki égetésről, ami gyakorlatilag füstölés, eltekintve néhány kivételtől. Nem messze tőlünk egy Galga-menti településen zöldhulladék lerakót, azaz komposztálót hoztak létre, hasonlót ahhoz, amilyet a kartali önkormányzat is létesített a temető mögött. A komposztáló létrehozásával egyidejűleg megtiltották a kerti hulladék szabadtéri formában való elégetését, így az ottani lakosoknak két lehetősége maradt: elviszi a közösségi komposztálóba szerves hulladékát vagy otthon létesít komposztálót és szerves trágyát gyárt házi használatra. A tiltás ellenére égetők szabálysértési bírságra számíthatnak, amely összege 30 000 – 200 000 Ft-ig terjed. Jó példa ez minden település számára és egészségünk, komfortérzetünk javulása idézhető elő a vizes diófalevelek égetésének mellőzésével.

 

Véleményem szerint egy egyszerű, házi komposztáló létrehozása néhány órás művelet, egy délelőtt megvan. Négy karó és néhány léc összeszögelésével ez megoldható. (Ha kész kert komposztálót szeretnénk vásárolni, akkor egy 400 literes komposztálót 16 000 Ft körüli áron kaphatunk.)

A lényege, hogy az egybegyűjtött szerves hulladékot nem szabad hagyni rothadni, csak korhadni, azaz megfelelő szellőzés mellett rövid idő alatt szerves trágyát kapunk, ami ősszel a kertben széthordva hasznos tápanyaga lehet a tavasszal beleültetett növényeinknek. A lombhullató növények, fák és bokrok levelei értékes, szerves anyagokat tartalmaznak, ezért a lombot ne égessük el!

A levelek gyorsan elrothadhatnak és jelentős mennyiségű humuszt képeznek. Az egészséges lombot fel lehet használni a virágágyak és a veteményes ágyások talajának a takarására, de be is áshatjuk a földbe, ahol ugyancsak gyorsan elbomlik. Különösen, ha egy kevés nitrogéntartalmú műtrágyával is elősegítjül a rothadási folyamatot.

 

A rothadás olyan kémiai folyamat, amikor az agyag oxigénszegény környezetben alakul át. Ilyenkor kapunk büdös masszát. Ezt hívják más szóval rohadásnak. A korhadás viszont oxigéndús környezetben megy végbe. Nem keletkezik szag.

Ha valaki szakavatott ember tanácsára is kíváncsi, az keresse meg Ruszkai Petit!

 

 

Üdvözlettel:

 
Dóra Tamás szakoktató
T.I.M. Autósiskola kft. – Járművezető-képzés
http://www.timautosiskola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.