Különös viharkárok Kartalon

Nem mondhatjuk igazán nagy viharoknak azokat, amikkel mostanában találkozunk itt Kartalon, hiszen az elmúlt években sajnos már hozzászokhattunk az égzengéshez. Mindenki látott már nagyobb, félelmetesebb viharokat, de hogy alattomosak a mostaniak, az biztos.

Az elmúlt néhány hétben nagyon sok elektromos készülék ment tönkre vagy hibásodott meg a faluban. TV, XBOX360, számítástechnikai eszközök, háztartási gépek. Azért furcsák ezek az esetek,  mert például volt olyan ház ahol szinte “csak” minden második eszköz ment tönkre, volt ahol csak az az eszköz hibásodott meg amibe az internetkábel volt bekötve: router, modem, HD lejátszó, TV, és semmi más. Olyan is volt ahol szünetmentes táp mögötti eszközök mentek tönkre.

Nem sokat lehet tenni a villámcsapás ellen – villámhárítók mostanában nem akarnak működni valahogy -, hiszen nem lehet tudni hogy hogyan viselkedik a villám, éppen ezért a maximális megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt.

Ha jön a vihar

Ajánlott minden elektromos jellegű kapcsolatot megszakítani a külvilággal, az összes vezetéket kihúzni vihar idejére a konnektorból, internet csatlakozókat – minden végüket – kihúzni a hozzájuk kapcsolódó eszközökből. Ki kell húzni – teljesen áramtalanítani kell – azokat a háztartási eszközöket is, amikre eddig nem gondoltunk, például hűtőgép, mosógép. Az áramtalanítást nem nehéz megoldani, néhány perc alatt végzünk vele. Feltéve, ha van otthon valaki, a vihar közeledte idején…

Bebizonyosodott, hogy előre kell gondolkodni: ne várjuk meg, míg jön a vihar, ha elmegyünk otthonról, mindenképp áramtalanítsunk indulás előtt, hiszen fél óra alatt is nagy baj történhet, ha csak a boltba ugrunk el. Húzzunk ki minden veszélyeztetett eszközt, amit csak tudunk, ellenkező esetben kellemetlen eredményre jöhetünk haza, talán épp a tűzoltó autó után érkezve…

A jó szomszédság értéket menthet

Sokkal jobban kell figyelni az értékekre, és ha van lehetőség, akkor mások értékére is! Ha tudjuk, hogy szomszédunk nincs otthon, figyeljünk házára-udvarára-állataira fokozott figyelemmel, és ha bármi gyanúsat észlelünk, hívjuk a megfelelő szerveket! Milliós nagyságrendű kárt takaríthatunk meg egy kis odafigyeléssel, és gondolom, nem kell kihangsúlyozni, hogy ugyanezt várhatjuk el mi is, szomszédjainktól. Érdemes telefonszámot cserélni egymással, hogy tudjuk egymást értesíteni viharkár esetén.

Biztosítsunk!

Manapság lakásbiztosítás nélkül oroszrulett az élet. Minden évben van valamilyen időjárásbeli trend, ami miatt indokolt a biztosítás: tavaly a belvíz, néhány éve a jégverés, most pedig a villámcsapás.

Évi néhány tízezer forintos kiadással nyugodtabban alhatunk, de persze ez nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve fittyet kell hányni a veszélyre, és tárt karokkal lehet várni az elemi csapásokat.

Kicsit olyan most az anyatermészet, mintha minden évben valamilyen súlyos leckét adna fel az emberiségnek. És nekünk, okos embereknek állnunk kell a sarat, hiszen a leckéktől leszünk még okosabbak. Tanuljunk a saját magunk és mások kárából!

 

Mi a véleményed?
Van biztosításod?
Hogyan szoktál eljárni vihar közeledéskor? Van valamilyen bevált tipped?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük